Heb jij een gebrek aan zelfvertrouwen? Check dan dit artikel voor handige tips en info!

<thrive_headline click tho-post-36 tho-test-9>Heb jij een gebrek aan zelfvertrouwen? Check dan dit artikel voor handige tips en info!</thrive_headline>

Heb jij een gebrek aan zelfvertrouwen? Je bent niet de enige! Weinig zelfvertrouwen kan voor veel problemen in je leven zorgen.

Het geeft bijvoorbeeld veel twijfel en onrust, en het kan ervoor zorgen dat je een depressie krijgt.

Door deze (en nog meer) redenen adviseer ik je om dit artikel te gaan lezen.

Want in dit artikel ga je namelijk lezen wat een gebrek aan zelfvertrouwen nou eigenlijk inhoudt, wat de oorzaak ervan kan zijn en waarom het een probleem is.

Ook ga je natuurlijk lezen wat je kunt gaan doen om weer meer zelfvertrouwen te krijgen en extra tips om zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Dus laten we maar snel beginnen!

Wat houdt een gebrek aan zelfvertrouwen in?

Veel mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar wat houdt een gebrek aan zelfvertrouwen nou eigenlijk in?

Een gebrek aan zelfvertrouwen houdt simpelweg in dat je (te) weinig zelfvertrouwen hebt.

Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben accepteren zichzelf niet zoals ze zijn en zijn onzeker over zichzelf.

Het hebben van zelfvertrouwen geeft aan je eigen bewustzijn door dat je bepaalde dingen (goed) kunt. Als je weinig zelfvertrouwen geldt juist het tegenovergestelde; je bent juist onzeker tijdens (bijv) bepaalde toetsen of examens.

Je wordt niet met zelfvertrouwen geboren. Jij kan het jezelf wel aanleren, dat lees je verder in dit artikel.

Zelfvertrouwen ontwikkel je van kinds af aan door bepaalde dingen goed te doen, zoals het slagen voor een toets waarvoor je geleerd hebt.

Je ontwikkelt het door te ervaren dat iets lukt, zoals het slagen voor het proefwerk waarvoor je geleerd hebt. Ook krijgt je meer zelfvertrouwen als je (oprechte) complimentjes van jezelf of van anderen krijgt.

Symptomen van weinig zelfvertrouwen

symptomen van weinig zelfvertrouwen

Zoals ik al zei; je bent niet de enige met weinig zelfvertrouwen. Veel mensen hebben namelijk een negatief zelfbeeld.

Je bent dus niet alleen. Een negatief zelfbeeld uit zich op meerdere manieren.

Omdat een gebrek aan zelfvertrouwen (en een negatief zelfbeeld) jouw leven behoorlijk moeilijker/zwaarder maakt, is het verstandig om de symptomen van weinig zelfvertrouwen te ontdekken.

Daarom lees je hieronder de symptomen van weinig zelfvertrouwen die jij wellicht ook ervaart. Als dat het geval is, dan is het al helemaal aan te raden om dit artikel verder te lezen.

Signalen die op een gebrek aan zelfvertrouwen wijzen:

Verkeerde instelling.

Mensen met weinig zelfvertrouwen beginnen aan dingen met een idee in hun achterhoofd dat ze het niet goed zullen doen. Ze hebben dus eigenlijk een verkeerde instelling.

Vanuit het negatieve idee dat het niet zal lukken, zal het waarschijnlijk ook niet lukken. Dit komt vanwege een gebrek aan inzet en passie dat je iets niet goed tot een goed einde zal brengen.

Veel twijfel.

Je twijfelt te veel over datgene waar je een besluit over moet nemen. Dit kan ook een hele simpele keuze zijn; bijvoorbeeld in welke restaurant je wilt gaan eten.

Maar zelfs voor zo’n simpele keuze zit je te twijfelen aan je beslissing, door deze twijfel ontstaat er op den duur besluiteloosheid.

Je bent bang om andere mensen teleurstellen met jouw beslissing, waardoor elke keuze die jij moet maken een verschrikking wordt.

Veel opgeven.

Als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt ben je sneller geneigd om aan dingen te stoppen die niet gaan zoals je wilt.

Weinig zelfvertrouwen zorgt er dus voor dat je sneller en vaker opgeeft, en dat wil je niet.

 Wie opgeeft wint nooit, wie wint geeft nooit op.

Te simpele doelen stellen.

Als je geen tot weinig zelfvertrouwen hebt ben je er niet van overtuigd dat je iets goed kan doen.

Het is dan ook logisch dat je dan ook lage doelen stelt.

Zo beperk jij de pijn en teleurstelling wanneer je het jezelf kwalijk neemt als je een doel niet hebt bereikt. Dit is in feite jouw manier om met je onzekerheid om te gaan.

Jezelf met andere vergelijken.

Dit is ook een heel goed voorbeeld wat mensen met weinig zelfvertrouwen doen; ze vergelijken zichzelf heel vaak met anderen.

Zo doe jij jezelf tekort. Want je trekt uit deze vergelijkingen vaak (onterechte) conclusies en bepaal jij de waarde als persoon voor jezelf en voor anderen.

Vaak vindt jij jezelf minder waard dan andere omdat je weer een lage eigenwaarde hebt.

Herken jij jezelf in één of meerdere van deze bovenstaande punten? Onderneem dan actie om jouw zelfvertrouwen te vergroten en je onzekerheid aan te pakken!

En DOWNLOAD dit ebook voor 7 tips voor meer zelfvertrouwen!

Wat is de oorzaak van jouw gebrek aan zelfvertrouwen?

gesloten geest

 

Een negatief zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen heb je niet zomaar ontwikkeld. Hieronder gaan we bespreken wat de oorzaak kan zijn voor het feit dat jij zo weinig zelfvertrouwen hebt.

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan door meerdere factoren ontstaan. Ik ga hieronder de meest voorkomende factoren met jou bespreken.

Je karakter

Bepaalde eigenschappen die je hebt kunnen er natuurlijk ook voor zorgen dat je sneller onzeker wordt. Als jij nog geen gevoel hebt van verantwoordelijk, dan maak jij voor jezelf het lekker gemakkelijk als je dan de hulp van je ouders of andere krijgt.

Op deze manier los je zelf eigenlijk nooit een probleem op en leer je ook niet hoe je met uitdagingen en problemen om moet gaan.

En als je een persoon bent die zich vaak wat terughoudend en gesloten opstelt tegenover anderen, zullen dan ook minder complimentjes en/of schouderklopjes krijgen.

Mensen weten namelijk niet wat voor dingen jij onlangs hebt bereikt.

En als je niet zo ondernemend bent ingesteld, probeer je zo min mogelijk nieuwe dingen. Waardoor je erg zenuwachtig en onzeker bent als je in nieuwe situaties terecht komt.

 Je opvoeding

Wanneer je ouders eigenlijk je hele leven lang alle problemen voor je oplossen en alles voor jou uitzoeken, leer jij zelf niet hoe je eigen zaken moet regelen.

Als anderen jouw problemen oplossen, dan ervaar je dus ook niet hoe jij dat kunt.

Zo word je in feite dus heel afhankelijk van andere mensen, waardoor je automatisch een gebrek aan zelfvertrouwen ontwikkelt.

Je kamt ook met weinig zelfvertrouwen als jouw ouders jou niet accepteren zoals je bent. Doordat je ouders jou te weinig laat merken dat ze trots op je zijn, kan dat een oorzaak zijn voor jouw onzekerheid.

Of dat je ouders juist te hoge verwachtingen hebben waardoor jij voortdurend het idee hebt dat je hen teleurstelt. Hierdoor krijg je vanzelf een lage eigenwaarde.

Je kan het bijvoorbeeld ook zien dat jongeren te weinig zelfvertrouwen ontwikkelen omdat ouders hun te weinig helpen.

Als jongeren dan voor het eerst alleen om vakantie gaan of een feestje organiseren zijn ze daar vaak heel onzeker en zenuwachtiger over.

Kritiek/complimenten van anderen

De meeste mensen vinden het makkelijker om kritiek uit te delen dan om complimenten te geven.

En als jij veel kritiek krijgt van een ander dan ga je op een gegeven moment negatieve gedachten ontwikkelen. Uiteindelijk kan je zelfs geloven dat je niets goed kan doen.

Complimenten geven je daarentegen het gevoel dat je wel geaccepteerd zoals zoals je bent, zo durf je dan ook sneller iets te ondernemen waarvan je niet weet of het je lukt.

Als je weinig complimenten maar wel veel kritiek van anderen krijgt, kan dat een oorzaak zijn voor jouw gebrek aan zelfvertrouwen.

Is het hebben van weinig/geen zelfvertrouwen een ernstige zaak?

Ja, een gebrek aan zelfvertrouwen is een kwalijke zaak. Waarom? Ik denk dat zelf ook wel begrijpt, toch ga ik hieronder aan je uitleggen waarom het ernstig is.

Het hebben van (voldoende) zelfvertrouwen is noodzakelijk om een prettig en gelukkig leven te kunnen leiden.

Zonder zelfvertrouwen is het onmogelijk om met jouw problemen en uitdagingen die je in je leven ervaart goed om te kunnen gaan.

Zelfvertrouwen heb je nodig in eigenlijk elke situatie.

Een gebrek aan zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je niet jouw leven kan leiden zoals jij dat wilt.

Doordat je geen/weinig zelfvertrouwen hebt ga je steeds negatiever over jezelf denken met een negatief zelfbeeld en faalangst als gevolg.

Ook heb je een grotere kans tot het ontwikkelen van een depressie.

Kortom, een gebrek aan zelfvertrouwen is een serieus probleem. Je wilt natuurlijk prettig en gelukkig kunnen leven.

Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen zelf een oppepper geven?

verzorg jezelf goed

Normaal gesproken ontwikkel je voldoende zelfvertrouwen al vanaf jonge jaren. Zelfvertrouwen is dus te ontwikkelen. Je leeftijd heeft hier niets mee te maken.

De grote vraag is nu natuurlijk: hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Dit artikel is speciaal voor deze vraag bedoelt.

Maar ik zal hieronder alvast 3 tips geven die jij in je eigen leven kunt gaan toepassen om

Na deze 3 tips kun je ook mijn gratis ebook downloaden met daarin 7 extra tips om je zelfvertrouwen een BOOST te geven.

1. Stap uit je comfortzone!

You never change your life until you step out of your comfort zone; change begins at the end of your comfortzone. – Roy T. Bennet

De effectiefste methode om wat aan je gebrek aan zelfvertrouwen te doen is door uit je comfortzone te stappen. Ja, het is een cliché, maar het werkt wel ongelooflijk goed.

Maar hoe stap je uit je comfortzone? Waarschijnlijk ben jij een persoon die vaak op de achtergrond is bij een groep mensen.

Ben jij de stilste persoon in een vergadering? Ben je bang dat je wat stoms zegt waardoor andere mensen je gaan veroordelen?

Dan is dit een perfecte situatie om uit je comfortzone te stappen. Laat een keer wat van je horen in een vergadering.

Je collega’s (mensen in het algemeen) zijn vaak veel toleranter dan dat je denkt. Wanneer je steeds meer input brengt in vergaderingen ontwikkel je geleidelijk meer zelfvertrouwen.

En als bonus word je ook nog eens beter in het spreken in het openbaar.

2. Verzorg jezelf goed!

Wanneer je er gezond en goed verzorgd uitziet dan voel jij je sneller goed over jezelf en ontwikkel en sta je steviger in je schoenen.

Self confidence is the best outfit, rock it and own it!

Door jezelf goed te kleden kun jij je zelfvertrouwen ook een oppepper geven. Als je namelijk voelt dat je er mooi en goed uitziet kom je niet alleen zelfverzekerder over, maar ben je ook echt zelfverzekerder!

Maar om er gezond en goed verzorgd uit te zien, moet je ook daadwerkelijk gezonder gaan leven. Ga gezonder eten en beweeg en sport regelmatig!

Zo word je fitter en voel jij je energieker, waardoor je meer zelfvertrouwen kan uitstralen!

Denk ook aan je houding. Zorg ervoor dat je recht op loopt met je borst vooruit, en natuurlijk je hoofd omhoog zodat je oogcontact kan maken.

Zo heb je een open houding waardoor je een positieve indruk op andere en jezelf hebt.

3. Deel complimenten uit!

Geef aandacht aan de positieve dingen in anderen en jezelf. Geef geen kritiek aan anderen mensen omdat jijzelf een gebrek aan zelfvertrouwen hebt.

Deel positieve reacties en complimenten uit, in plaats van kritiek te geven en te roddelen. Je hebt eerder in dit artikel gelezen dat complimenten belangrijk zijn in het ontwikkelingsproces van zelfvertrouwen.

Door complimentjes uit te geven, krijg je ze waarschijnlijk ook sneller en vaker terug! Waardoor je steeds zelfverzekerder wordt.

Wanneer professionele hulp zoeken?

Je kunt al ver komen door zelf aan de slag te gaan om wat aan je gebrek aan zelfvertrouwen te doen, maar op een gegeven moment is het verstandiger om hierbij hulp te zoeken.

Waarom?

Als je een lange tijd vooral negatief over jezelf denkt en het gevoel hebt dat je niks kan vanwege je gebrek aan zelfvertrouwen, dan is het te adviseren om hulp te zoeken.

Het kan namelijk nooit kwaad om hulp te zoeken voor meer zelfvertrouwen. Als je het namelijk niet zit zitten om zelf jouw zelfvertrouwen te gaan ontwikkelen, is het natuurlijk ook goed om hulp te zoeken.

​pROBEER D​E E-CURSUS bLIJVEND zELFVERTROUWEN

​Het is nu tijd om aan jezelf te denken, om in jezelf te investeren. Zodat je een prettig en gelukkig leven kan leiden.


Wil je meer zelfvertrouwen hebben? De keuze is aan jou ..


​Druk op de onderstaande knop om aan de slag te gaan met de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen.


​Duizenden mensen gingen je al voor :)​


omgaan met faalangst
Up Next:

Omgaan met faalangst? Lees in dit artikel hoe je dat doet!

Omgaan met faalangst? Lees in dit artikel hoe je dat doet!