Hoe hoog (of laag) is jouw zelfvertrouwen? Deze 11 signalen vertellen het jou!

Hoe hoog (of laag) is jouw zelfvertrouwen? Het is verstandig om jezelf eens te gaan analyseren om te kijken hoe sterk jouw zelfvertrouwen is.

Het is namelijk erg belangrijk om over voldoende zelfvertrouwen te beschikken. Een gebrek aan zelfvertrouwen belemmerd jouw leven namelijk zodanig dat je geen gelukkig leven kan leiden.

En dat wil je natuurlijk niet!

Daarom vind je in dit artikel 11 signalen die jou aangeven hoe hoog of laag jouw zelfvertrouwen is. Ook lees je hoe jij meer zelfvertrouwen kan ontwikkelen, indien nodig.

Zelfvertrouwen is aantrekkelijk

zelfvertrouwen is aantrekkelijk

Zelfvertrouwen kweekt kansen en is erg krachtig in het nastreven van het uiten van jouw eigenwaarde. Het inspireert anderen om in jou te geloven. En als je goed met je zelfvertrouwen omgaat kan het je bovendien veel voldoening geven.

Het hebben van een sterk niveau van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld is cruciaal bij het nemen van de juiste acties. In welke situatie dan ook. Of bij het effectief omgaan met onverwachte gebeurtenissen maar ook om mensen te overtuigen en te beïnvloeden.

Maar een gezonde dosis van zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat je met anderen kan communiceren. Zonder dat jouw persoonlijke ego de interactie vervormt.

Het niveau van jouw zelfvertrouwen wordt (heel simpel gezegd) bepaald door wat je weet (of denk te weten) waar je goed in bent, de waarde die je kan bieden en vervolgens hoe effectief je dat aan anderen kan overbrengen.

Zelfvertrouwen neemt toe in de gebieden waar je denkt dat je daar de beste in bent, en je vermijd natuurlijk de gebieden waar je slecht in bent of denkt te mislukken.

Maar wat als je weet hoe je (meer) zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld kan ontwikkelen met behulp van de juiste training?

Voordat je dit echter kan doen, moet je eerst onderzoeken wat de grondoorzaken zijn van je eigen negatieve zelfbeeld en een je tekort aan zelfvertrouwen.

Er zijn verschillende oorzaken gevonden bij mensen die een tekort hebben aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld ervaren.

oorzaken negatief zelfbeeld

Oorzaken van een negatief zelfbeeld

Afkeuring van familie/kennissen

Je bent bang voor afwijzing en al je acties komen voort uit de menselijke behoefte om geaccepteerd en erkend te worden. Daarom kan negativiteit en constante kritiek van anderen je gevoel van eigenwaarde beschadigen.

Pesten

Je word gepest als een kind waardoor je een overweldigend gevoel van verlorenheid krijgt, wat er vervolgens weer voor zorgt dat jij je hulpeloos en verlaten voelt. Door dit gevoel veroordeel jij jezelf en laat je jezelf onvoorbereid achter op de wereld die soms heel wreed kan zijn.

Trauma

Fysiek, seksueel of emotioneel misbruik zijn waarschijnlijk één van de meest voor de hand liggende oorzaken van problemen met een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen. Trauma’s uit het verleden kunnen het je moeilijk maken om met anderen om te gaan. Wat uiteindelijk een diepgaande invloed geeft op jouw zelfrespect en ervoor zorgt dat jij je eenzaam voelt. 

Religie

Wanneer je constant het gevoel hebt dat je slechte dingen doet wat niet mag van jouw geloof, voel jij je verward, gedesoriënteerd, beschamend en ben je teleurgesteld over jezelf als je denkt dat je iets verkeerd hebt gedaan.

Lichaamsbeeld

Je consumeert dagelijks onrealistische mediabeelden, concepten en opvattingen over hoe het perfecte lichaam er uit moet zien, hoe jij er uit zou moeten zien,wat je zou moeten wegen of hoe jij je zou moeten gedragen – wat er allemaal toe leidt dat jij je onaantrekkelijk en ontoereikend voelt.

Bestaanscrisis

Je voelt je opgenomen in een wereld buiten je controle, dat leidt tot gevoelens van ineffectiviteit, machteloosheid en waardeloosheid, waar de betekenis van je leven twijfelachtig wordt – en je onvermogen om je levensdoel of eigenwaarde te realiseren vormt een aanzienlijke uitdaging voor je bestaan.

Onrealistische of onvervulde doelen

Je verwacht veel te veel van jezelf en het onvermijdelijke falen om onrealistische doelen te bereiken die je eerder hebt gesteld, kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en onwaardigheid.

Slechte beslissingen in het verleden

Je bent opgesloten in een bepaald besluitvormingspatroon en hebt de macht niet om het te veranderen – en je blijft verkeerde keuzes maken die je eigen negatieve zelfbeeld versterken.

Negatieve gedachten

Je geest gelooft wat je tegen het zegt en je voedt het constant met negatieve gedachten over jezelf, maar je daagt deze gedachten en gevoelens nooit uit voor wat ze waard zijn. Dit is een vicieuze cirkel waardoor je ongelukkig blijft.

Academische en educatieve uitdagingen

Ontoereikend onderwijs is een belangrijke oorzaak van een negatief zelfbeeld als je contact hebt met anderen met meer kennis dan jij. Als jij het gevoel hebt dat je dingen niet zo snel kan begrijpen als anderen, waardoor je vaker gaat twijfelen aan je eigen capaciteiten.

Als je veel weet over van alles en nog wat, dan voel jij je niet minderwaardig.

Zelfvertrouwen komt van het accepteren van jouw tekortkomingen en nog steeds ervoor kiezen om van jezelf te houden. En doe dan alles wat in je macht ligt om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Hieronder deel ik 11 kwaliteiten die je nu kunt gebruiken om een positief zelfbeeld en (meer) zelfvertrouwen te ontwikkelen.

11 kenmerken en eigenschappen van zelfvertrouwen

11 kenmerken en eigenschappen van zelfvertrouwen

Als jij over deze kwaliteiten en karakteristieken beschikt toon je aan dat jij jezelf respecteert en zelfvertrouwen hebt. Focus je op deze kwaliteiten voor een zelfvertrouwen boost, betere prestaties, gezondheid en meer geluk:

Weet dat ”je goed bent zoals je bent”. ”Ik ben goed zoals ik ben”. Zeg het nog een keer… ”Ik ben goed zoals ik ben”.

Complimenteer jezelf.

Mensen die gelukkig en succesvol zijn weten dat dit komt doordat ze voortdurend op zoek zijn naar zelfbevestiging en zelfwaardering. Je weet dat je het kunt, en je weet dat je er goed in bent. En je herinnert hier jezelf vaak aan.

Heb zelfrespect. 

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe meer je jezelf en je capaciteiten waardeert, wat betekent dat jij je kernwaarden kent en je daardoor waardevoller voelt. Je geniet ook van het groeien als een persoon en vindt  een betekenis in je leven.

Vrij zijn van het twijfelen aan jezelf.

Hoe meer zelfverzekerder je bent, hoe minder mentale ‘marteling’ je ervaart door het continu twijfelen aan jezelf. Hierdoor vraag je het jezelf niet af of je eigenlijk wel waardig bent. Of überhaupt wel in staat bent om jouw doelen te bereiken. Je weet namelijk hoe creatief je moet zijn om alles te beheersen.

Het hebben van meer kracht en mogelijkheden.

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe meer kracht je hebt om de juiste beslissingen te maken en uitdagingen aan te gaan. Hoe minder zelfvertrouwen je hebt, hoe meer jij jezelf zwak en verslagen voelt wanneer je met uitdagingen worden geconfronteerd.

Je hebt gemoedsrust en weinig angst.

Hoe zelfverzekerder je bent, hoe meer je van jezelf weet wat je kan accepteren, ondergaan, leren, en profiteren van elke situatie, omstandigheid, uitdaging, probleem of uitkomst. Dit alles, terwijl jij jezelf in een positievere en zelfverzekerde richting duwt.

Je hebt geen last van sociale fobie.

Hoe meer jij jezelf waardeert, hoe minder  jij je zorgen maakt over wat anderen van jou denken.

Het hebben van meer energie en motivatie om iets te ondernemen.

Hoe meer vertrouwen je hebt dat je iets kunt bereiken, hoe duidelijker je de mogelijke uitkomsten ziet met betere concentratievaardigheden. Hierdoor voel jij je gemotiveerder en energieker om iets te gaan ondernemen. 

Het hebben van leuke (en nuttige) relaties met anderen.

Hoe gelukkiger en zelfverzekerder je bent, des te meer ontspannen, comfortabel en op je op je gemak voelt – en stel je natuurlijk ook anderen meer op hun gemak en zorg je ervoor dat mensen jou respecteren, waarderen, vertrouwen en  graag met jou willen samenwerken.

Goede slaaprust en gezondheid.

Als je zelfverzekerd bent betekent dat je weinig angst hebt en weinig twijfelt. Hierdoor zit je in de nacht in bed niet steeds te piekeren.

Je hebt meer succes.

Zelfverzekerde mensen die alle bovengenoemde eigenschappen bezitten, zijn meer succesvol in hun relaties, in hun gezondheid en conditie en in hun hele welzijn in het algemeen. Het belangrijkste is dat ze van nature beter presteren in elke taak met meer kans op succes.

Er gebeuren prachtige dingen als je jouw zelfvertrouwen en zelfrespect vergroot:

  • Je trekt je niks van de harde oordelen/kritiek van anderen aan.
  • Je kunt je gedachten, gevoelens, waarden en meningen beter uiten. Omdat je zelfvertrouwen niet langer afhangt van de acceptatie van anderen.
  • Jij kan goed met verandering omgaan. Je ziet problemen als een uitdagingen voor jezelf waar je alleen maar een sterker persoon van wordt.
  • Je krijgt waarschijnlijk sneller het vertrouwen van een potentiële klant of partner met betrekking tot een zakelijke deal. Als je een sterk zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld hebt.
  • Je gaat meer geluk en plezier ervaren op alle gebieden van jouw leven.

2 stappen om zelfvertrouwen te ontwikkelen in minder dan 5 dagen

e-cursus blijvend zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen ontwikkelen hoeft geen jaren of zelfs maanden in beslag te nemen. Er zijn bewezen methodes om een blijven zelfvertrouwen op te bouwen in slechts 5 dagen. Hieronder lees je hoe:

Stap #1: Accepteer dat jij verantwoordelijk bent voor het opbouwen van je eigen zelfvertrouwen.

Je kunt je ouders de schuld geven van hoe ze je hebben opgevoed. Je kunt je leraren de schuld geven van hoe ze je hebben behandeld. Jij kunt de schuld geven aan mislukte relaties met eerdere partners die je pijn deden, of mislukte zakelijke ondernemingen met onwetende idioten die jou hebben beledigd.

Maar de enige persoon die echt verantwoordelijk is voor het opbouwen van jouw zelfvertrouwen in de toekomst, ben jij. Niemand anders.

Stap #2: Verantwoordelijkheid nemen is de eerste stap, maar dit is niet altijd genoeg. Jij hebt een stappenplan, een effectieve methode en een betrouwbare vertrouweling nodig om je te begeleiden bij elk belangrijk faalpunt. Zodat je eindelijk succes behaalt in het ontwikkelen van (meer) zelfvertrouwen.

En ik kan niemand bedenken die meer gekwalificeerd en ervaren is voor dit werk dan Frank de Moei. Heb je wel eens gehoord van zijn e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen?

Het is Frank de Moei’s beste werk tot nu toe met betrekking tot het ontwikkelen van een blijvend zelfvertrouwen. En is nu beschikbaar voor jou!

​Wil ​je ook een sterk & blijvend zelfvertrouwen?

​Onthoud: zelfvertrouwen is waarschijnlijk de belangrijkste eigenschap die je kunt ontwikkelen.


Voel je zelfzeker en sterk in elke situatie dankzij de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen.


Ontwikkel een gezond zelfvertrouwen dat altijd bij je blijft!​


>