Hoe krijg je zelfvertrouwen? 5 manieren die écht werken

<thrive_headline click tho-post-38 tho-test-3>Hoe krijg je zelfvertrouwen? 5 manieren die écht werken</thrive_headline>

Hoe krijg je zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen: sommige mensen hebben het, anderen … hebben het niet of te weinig. Zelfverzekerde mensen lijken alles te hebben. Ze worden bewonderd door anderen en zijn over het algemeen succesvol bij alles wat ze proberen.

Zelfvertrouwen speelt een belangrijke rol in ons succes, zowel in het bedrijfsleven als in het privéleven. Zelfverzekerde mensen durven risico’s te nemen, ze geloven in hun kwaliteiten en zijn niet bang om fouten te maken. Ze weten namelijk dat ze uitdagingen kunnen overwinnen.

Mensen die moeite hebben om in zichzelf te geloven kunnen hun potentie daarentegen niet volledig benutten. Het krijgen van meer zelfvertrouwen kan dan ook een demotiverend proces zijn.

Gelukkig zijn er manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen die eenvoudig zijn toe te passen. En in dit artikel worden ze allemaal uitgebreid besproken.

Zo geef jij je zelfvertrouwen vandaag nog een boost!

Wat is zelfvertrouwen?

Voordat we beginnen, is het eerst handig om te weten wat zelfvertrouwen nou eigenlijk betekent.

Zelfvertrouwen is het geloof dat je waardevol, de moeite waard en bekwaam bent.

Voeg hier het optimisme aan toe dat ontstaat als je zeker bent van je kwaliteiten. Dit geeft je de kracht om je gedachten om te zetten in daden. Wanneer dit je lukt, heb je zelfvertrouwen (ook bekend als zelfrespect).

Waar komt het vertrouwen in jezelf vandaan? Er zijn verschillende factoren die jouw zelfvertrouwen beïnvloeden.

De eerste factor zijn je genen. Hoe je als mens behandeld wordt, denk hierbij aan de sociale druk in je omgeving, is factor twee.

De derde factor is het deel waar jij controle over hebt. Dit zijn namelijk de keuzes die je maakt, de risico’s die je neemt en hoe je denkt en reageert op uitdagingen en tegenslagen.

Hoe krijg je zelfvertrouwen?

hoe krijg je een sterk en blijvend zelfvertrouwenVoor het ontwikkelen van zelfvertrouwen zijn vastberadenheid, focus en motivatie nodig. Je moet jouw negatieve gedachten negeren en jezelf meer omringen met positiviteit.

Je moet stoppen met kijken naar je fouten en begrijpen dat er ook dingen zijn die je goed hebt gedaan!

Het gaat erom dat je voortdurend actie onderneemt om uit je comfortzone te stappen totdat je leert hoe jij je in een ‘spannende’ situatie kunt voelen alsof het in je comfortzone ligt.

De persoonlijke keuzes die we maken spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Je hebt dus de macht om je eigen zelfvertrouwen te vergroten.

Daarom vind je hieronder 5 manieren om je zelfvertrouwen vandaag nog een boost te geven.

1. Volg je instinct

Of het nu gaat over een zakelijke of privé situatie, als je worstelt met een gebrek aan zelfvertrouwen, loop je gemakkelijk weg van situaties waarin je jezelf in de schijnwerpers moet zetten.

De volgende keer dat je in zo’n situatie bevindt, moet je het moment herkennen wanneer je op de voorgrond moet optreden. Wanneer je vervolgens direct actie onderneemt, loop je niet het risico jezelf uit iets te praten. Volg daarom je instinct, en handel hiernaar.

2. Vergeet de mening van anderen

To be beautiful means to be yourself. You don’t need to be accepted by others. You need to be yourself. – Thich Nhat Hanh

Eén van de redenen waarom je onzeker bent is omdat je geobsedeerd bent door de meningen van andere mensen over jou.

Tegenwoordig is het erg eenvoudig de meningen van andere mensen te ontdekken vanwege sociale media. In dit tijdperk lijkt het alsof het alleen maar gaat over hoeveel likes en hoeveel Facebookvrienden je kunt krijgen.

Deze obsessie naar goedkeuring zal uiteindelijk je leven bepalen. Je begint je leven te leven op basis van goedkeuring van anderen in plaats van waar echte vervulling vandaan komt: en dat is jezelf.

3. Falen is niet erg

falen is niet slechtOm zelfvertrouwen te krijgen, moet je beginnen om jouw definitie van succes opnieuw te definiëren totdat je fouten gaat zien als leermomenten.

Oké, soms faal je. Maar elk mens faalt wel eens. J.K. Rowling werd bijvoorbeeld door twaalf uitgevers afgewezen voordat één ervan wel in de boekenserie ‘Harry Potter’ geloofde.

Studies tonen aan dat mensen die regelmatig falen maar het toch blijven proberen, beter voorbereid zijn op uitdagingen en tegenslagen.

Ze proberen verschillende strategieën uit, vragen anderen om advies en geven niet op.

Denk daarom aan een uitdaging die je wilt overwinnen, besef dat het moeilijk wordt, accepteer dat je fouten zult maken en word niet boos op jezelf als dat zo is.

Wanneer je van deze fouten leert en het opnieuw probeert, terwijl je jouw strategie verbetert, zal je uiteindelijk alles kunnen bereiken waarvan je droomt.

Wie opgeeft wint nooit, wie wint geeft nooit op. – Napoleon Hill

4. Probeer nieuwe dingen uit

Door steeds dezelfde dingen te doen krijg je niet alleen een saai leven, je zelfvertrouwen zal er ook door verminderen. Het is daarom belangrijk om nieuwe avonturen te zoeken en niet bang te zijn voor veranderingen. Dit kan het vertrouwen in jezelf namelijk op de volgende twee manieren stimuleren:

1) Door meerdere vaardigheden aan te leren en over veel verschillende ervaringen te beschikken, begin je ook onbewuste vaardigheden op te bouwen. Na een poosje zie je steeds meer situaties als minder eng/spannend omdat je al iets soortgelijks hebt meegemaakt.

2) Uiteindelijk ga je de dingen vinden die je het meeste plezier en voldoening geven. Zo krijg je niet alleen meer zelfvertrouwen, maar ben je ook gelukkiger.

Deze tip gaat uit van het principe dat zelfvertrouwen een ‘bewuste competentie’ is. Dit betekent dat wanneer je iets doet waar je goed in bent, je hier vanzelf zelfvertrouwen in hebt.

5. Pas op met wie je praat

Als we enthousiast zijn over een nieuw idee of avontuur, zijn we geneigd om dit meteen met iedereen te delen. Dit komt doordat we op zoek zijn naar goedkeuring van de mensen die het dichtst bij ons staan.

Omdat deze mensen ons willen beschermen tegen mislukking en teleurstelling, zullen ze onze dromen en ideeën afkraken totdat we zelf gaan geloven dat het toch geen goed idee was.

Wees daarom voorzichtig met wie je jouw doelen en dromen deelt. Bescherm je zelfvertrouwen door je dromen alleen te delen met de mensen die in jou geloven en je zullen ondersteunen.

Dit was de laatste tip van dit artikel. Veel succes met het ontwikkelen van een sterk en blijvend zelfvertrouwen!

Welke van de bovenstaande tips sprak jou het meest aan, en waarom? Laat het weten in de reacties hieronder.

Ontvang​ 7 tips ​voor meer zelfvertrouwen ​in je mailbox​

Download mijn gratis e-book en ontvang 7 tips voor meer zelfvertrouwen in je mailbox. Leer hoe een sterk en blijvend zelfvertrouwen opbouwt, hoe je stopt met zelfkritiek en hoe je meer zelfrespect krijgt.​

onzekerheid oplossen met drugs
Up Next:

Je onzekerheid oplossen met drugs?

Je onzekerheid oplossen met drugs?