Jezelf zijn? Onthuld: 5 redenen waarom je altijd jezelf moet zijn

To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment – Ralph Waldo Emerson

waarom je jezelf moet zijnJezelf zijn… Als het gaat om jezelf te zijn, kan er veel druk van de buitenwereld ontstaan omdat het probeert te beïnvloeden wie je bent.

Omdat je leeft in een samenleving die zich voortdurend ontwikkelt, is het belangrijk dat je altijd jezelf moet blijven. Wanneer je jezelf en de grenzen die je hebt gelegd diepgaand kent, zul je eerder een bevredigend en dankbaar leven ervaren.

Zonder jezelf te kennen en die grenzen vast te stellen, zal jij je eigen potentie nooit optimaal kunnen benutten.

Je kunt je aanpassen aan wat anderen mensen van jou verwachten, of je kunt de moed hebben om door de jaren heen trouw te blijven aan jezelf.

Het is absoluut een uitdaging om een sterk en positief zelfbeeld te hebben wanneer we constant afgeleid worden en beïnvloed worden door de manier van leven van de media en de maatschappij.

Maar als je je volle potentieel in het leven wilt bereiken, begint het allemaal met jezelf zijn.

Jezelf zijn, waarom is dit zo belangrijk?

1. Omdat je in overeenstemming leeft met je waarden en overtuigingen

Jezelf zijn betekent alles weten waar je in gelooft en de waarden waarvoor je leeft.

Als je jezelf niet bent, ga je de waarden en overtuigingen van anderen aannemen. Dit is het moment waarop je jezelf begint aan te passen aan de verwachtingen en manier van denken van andere mensen.

Als je jouw waarden kent en weet wat je doet, leef je volgens jouw eigen waarden en overtuigingen.

2. Omdat je eigen identiteit tot stand houdt

Als je in staat bent om een solide basis te hebben om jezelf te zijn, dan ben je bezig je eigen identiteitsgevoel te vestigen.

Wat er ook gebeurt in je leven, je zult altijd weten wie je bent. Er zullen momenten zijn dat je je verloren of afgeleid voelt, maar als je je eigen identiteit hebt, kun je altijd weer op het goede pad komen.

Zonder je eigen identiteit vast te stellen, pas jij jezelf te makkelijk aan anderen aan kun je jezelf verliezen.

3. Het bouwt moed

Het vergt veel moed wanneer je besluit het pad te volgen dat tegen de menigte ingaat. De reden waarom de meerderheid van de mensen het populaire pad volgt, is omdat het eenvoudig is.

Het is gemakkelijk om de rest te volgen.

Het is juist meer een uitdaging als je trouw blijft aan jezelf en je eigen identiteit vaststelt. Deze uitdaging om altijd jezelf te zijn vereist moed en innerlijke kracht. Wat je ook tegenkomt, je moet weten hoe je ermee moet omgaan.

4. Je kent je grenzen

Als je altijd jezelf bent, weet je wat je grenzen zijn en welke grenzen je jezelf hebt gesteld. Wanneer mensen jouw grenzen overschrijden, weet je dat. Maar als je geen grenzen stelt, kunnen mensen heel snel over je heen lopen en van je profiteren.

Als je altijd jezelf bent en grenzen stelt, is de kans groter dat je je bewust bent wanneer mensen misbruik van je maken. Creëer en bepaal jouw eigen grenzen.

5. Je vind zo je de juiste focus en richting

Als je altijd jezelf bent, heb je meer kans om focus en richting in je leven te hebben. Stel je iemand voor die zich constant aan de verwachtingen van andere mensen aanpast. Denk je dat deze persoon de juiste focus heeft? Ik denk het niet.

Wanneer je trouw blijft aan wie je bent, weet je eerder welke doelen je wilt bereiken en hoe je ze kunt bereiken. Je bent zo in staat om gefocust te blijven waardoor je weet welke richting je moet inslaan om je doelen te bereiken.

Wat je ook ervaart in het leven, de enige persoon die altijd hetzelfde zal blijven, ben jij.

Waarom je jezelf niet moet vergelijken met anderen

Wij als mensen zijn sociale mensen, en soms kunnen we vastlopen doordat we ons vergelijken met een ander. Zijn ze mooier, beter, rijker of gelukkiger? Jezelf vergelijken met anderen is absoluut verkeerd.

Als je de kwaliteit van je leven wilt verhogen, moet je stoppen met het vergelijken van jezelf met anderen. Waarom?

  1. Omdat het alleen maar een negatieve invloed heeft op jezelf. Als jij jezelf vergelijkt met iemand die het al bereikt heeft, wordt je ontmoedigd dat ze geluk hebben en dat je hun resultaat nooit zelf zult bereiken.
  2. Omdat je zelfs kunt vastzitten in het vergelijken van jezelf doordat je jouw eigen doelen en verlangens kwijtraakt. Nadat je een aantal resultaten hebt bereikt, ga jij je realiseren dat het je niet gelukkig maakt omdat een andere persoon het ook al heeft bereikt. Zo lijkt het of je eigen doelen, dromen, verlangens en prestaties er niet meer toe doen.
  3. Omdat het vergelijken nooit stopt. Zelfs als je de 10e rijkste persoon ter wereld bent, zou je nog steeds niet gelukkig kunnen zijn. Je zult namelijk teleurgesteld zijn dat er 9 mensen die rijker zijn. Vergelijken is een recept voor mislukking. Vergelijk jezelf daarom niet met anderen.

Jezelf zijn voor meer geluk en succes

e-cursus blijvend zelfvertrouwen

Leer hoe je jezelf kunt zijn en waarom jij je niet hoeft aan te passen aan wat andere mensen van je verwachten…

Met de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen bouw je stap voor stap op, met behulp van praktische informatie en professionele begeleiding, binnen no-time meer zelfvertrouwen op.

Heb ik je interesse gewekt?

Klik dan hier voor meer informatie over de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen >>

>