5 manieren om zelfverzekerd te blijven tijdens het omgaan met afwijzingen

Wil jij beter leren omgaan met afwijzingen? In het afgelopen jaar ben ik een aantal keren met afwijzingen moeten omgaan. Ik raakte steeds teleurgesteld in mezelf, maar dankzij mijn doorzettingsvermogen gaf ik nooit op.

Afwijzing bouwt daarom ook zeker doorzettingsvermogen en veerkracht op.

Inmiddels kan ik goed omgaan met afwijzing. Maar dit heb ik niet altijd zo goed goed gekund.

Eerst stoorde en beïnvloedde afwijzing mijn leven behoorlijk, ik vond zelfs dat de persoon die mij afwijst een hater is. Of op zijn minst iemand die duidelijk een probleem met me heeft. Natuurlijk kan dit het geval zijn, maar het is geen goede mindset.

Deze manier van denken kan je zelfvertrouwen op de lange termijn namelijk beschadigingen en ervoor zorgen dat je te vroeg opgeeft, een schuldgevoel krijgt, excuses maakt en het nooit meer probeert.

Uiteindelijk zal je deze route liever niet willen bewandelen, omdat het je gemoedstoestand en de kwaliteit van  het leven negatief beïnvloedt.

Dus hoe ga je om met al deze talloze afwijzingen? Hoe is het mogelijk om nog steeds over voldoende zelfvertrouwen te beschikken na een afwijzing?

In dit artikel leer je 5 manieren om zelfverzekerd te blijven bij afwijzing:

1. Vat het niet persoonlijk op

Emoties hebben hun plaats. Er is een tijd om je emoties te gebruiken en een tijd om ze niet te gebruiken. Hoe je jouw emoties gebruikt terwijl je met afwijzing moet omgaan, is van vitaal belang voor jouw succes.

De belangrijkste redenen waarom bepaalde personen je afwijzen zijn:

  • Ze zijn nog niet klaar om ja te zeggen.
  • Ze zien de waarde (nog) niet. Je komt niet op het juiste moment.
  • Je hebt te maken met de verkeerde persoon.
  • Ze vinden je simpelweg echt niet leuk.

Als je de afwijzing vanuit een logisch perspectief bekijkt, kun je verder gaan en het loslaten. Als je het daarentegen op een emotionele manier bekijkt, zal de afwijzing je constant blijven volgen en storen.

Raak niet verstrikt in je emoties. Het zal je ondergang zijn. Telkens als ik word afgewezen, bekijk ik het vanuit een logisch perspectief, en vat ik het niet persoonlijk op.

A rejection is nothing more than a necessary step in the pursuit of success. – Bo Bennett

2. Focus je op het doel

Steeds proberen te onderzoeken waarom je bent afgewezen is niet de beste manier om ermee om te gaan. Je verspilt zo namelijk alleen je tijd. En tijd heeft geen geduld voor wie dan ook.

Afwijzing zal je alleen maar tegenhouden als je je erop concentreert. Dit wordt vaak onderschat door mensen. Houd je bezig met de dingen die het belangrijkst voor je zijn; je doelen, je intenties en je dromen.

Prioriteiten zijn belangrijker dan de afwijzingen die je onderweg tegenkomt.

3. Werk aan je vaardigheden

werk aan je vaardighedenTot op zekere hoogte zijn de afwijzingen waarvoor je staat gebaseerd op je vaardigheden. Hoe goed je bent kan de uitkomst van afwijzing/instemming beïnvloeden.

In mijn eerste jaar van bloggen werd ik door iedereen afgewezen. Ik had geen idee wat ik aan het doen was. Maar door vele overuren zijn mijn vaardigheden opgepoetst en mijn resultaten verbeterd.

Zelfs als je vaardigheden niet de directe oorzaak van afwijzing zijn, is het toch de moeite waard om eraan te werken.

Want hoe bekwamer je wordt, hoe beter je jezelf kunt positioneren. En dat zal ongetwijfeld leiden tot de resultaten en uitkomsten waar je naar op zoek bent.

4. Werk aan je houding

Als ik in het verleden werd afgewezen, zou ik zeggen “wat snapt hij/zij er nou van”. Dit is een slechte houding om te hebben, en had ook op mijn resultaten een negatieve invloed.

Een slechte houding zal je zelfvertrouwen verpletteren als een baksteen voor een raam. In feite zal een slechte houding je ervan weerhouden over je afwijzingen heen te springen en ze achter je te laten.

Zelfs als je je niet goed voelt over de afwijzing, denk aan je houding en ga verder.

Je zult je veel beter voelen en het zal de volgende keer een stuk beter aan. Blijf dit onthouden en je zult door elke afwijzing heen waaien zonder enig teken van vertraging.

Weakness of attitude becomes weakness of character. – Albert Einstein

5. Ontdek wat werkt en wat niet werkt

Kennis is niet alleen macht als het wordt gebruikt met zelfvertrouwen. Het enige dat je nodig hebt, is het verkrijgen van zoveel meer kennis dan dat je al hebt om je zelfvertrouwen te vergroten.

Weten hoe je iets moet doen, helpt je om zelfvertrouwen te hebben in de dingen die je doet.

Dus na zoveel afwijzingen waar ikzelf mee te maken kreeg of tegenkwam, bekijk ik mijn verhouding van successen, wat ik zou kunnen worden veranderen en hoe ik het de volgende keer kan verbeteren.

Dit was de laatste tip. Het is belangrijk dat je deze tips in praktijk gaat toepassen. De praktische aspecten zijn namelijk enorm belangrijk. Kennis zonder deze praktische aspecten is niks waard.

Beter omgaan met afwijzingen via deze online training

Twijfel je vaak aan jezelf na een afwijzing? Ben je regelmatig onzeker in bepaalde situaties? Hecht jij je teveel aan de meningen van anderen? Kortom, heb je last van een gebrek aan zelfvertrouwen?

Hoe zou je het vinden om meer zelfvertrouwen te krijgen zodat je minder onzeker en verlegen bent? Met als gevolg dat je jezelf meer gaat respecteren…

e-cursus blijvend zelfvertrouwen

Met de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen leer je hoe je ten alle tijden zelfverzekerd blijft. Zelfs op de momenten wanneer je zelfvertrouwen wordt aangetast, zoals bij afwijzingen.

Deze online cursus zelfvertrouwen geeft je direct dé beste begeleiding in het ontwikkelen van een gezond, sterk en blijvend zelfvertrouwen!

Dus wil jij meer zelfvertrouwen om beter om te kunnen gaan met afwijzingen?

Klik dan hier voor meer informatie over de e-cursus blijvend zelfvertrouwen >>

Hoe ga jij om met afwijzingen? Laat je gedachten achter in de reacties hieronder!

>