Is het hebben van te veel zelfvertrouwen goed of slecht?

<thrive_headline click tho-post-130 tho-test-32>Is het hebben van te veel zelfvertrouwen goed of slecht?</thrive_headline>

De meeste mensen kunnen vaak wat meer zelfvertrouwen goed gebruiken. Zelfvertrouwen is daarom ook een eigenschap die een hoop mensen willen ontwikkelen. Er zijn echter ook mensen die juist veel zelfvertrouwen hebben.

Mensen zoals Louis van Gaal, Kanye West, Cristiano Ronaldo hebben een behoorlijke dosis aan zelfvertrouwen. Sommige mensen vinden dit prachtig, andere mensen storen zich hier juist aan.

Kun daarom eigenlijk over te veel in jezelf geloven? En is dit dan een voordeel of een nadeel voor jou? In dit artikel zal je leren dat dit vooral afhangt van de situatie en hoe jij omgaat met deze momenten waaruit blijkt dat je te veel zelfvertrouwen had.

Lees daarom snel verder en ontdek hoe zelfvertrouwen jouw leven op een positieve of negatieve manier beïnvloedt.

Wat houdt te veel zelfvertrouwen in?

Wat houdt te veel zelfvertrouwen in

Het hebben van een gezonde dosis aan zelfvertrouwen is goed. Het hebben een ongezonde dosis aan zelfvertrouwen kan jouw leven echter negatief beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat je fouten gaat maken omdat je te soms te gemakzuchtig bent.

Maar dit hoeft niet altijd een kwalijke zaak te zijn. Als je goed met deze fouten omgaat, zal je in vergelijkbare situaties in de toekomstig juist beter kunnen handelen.

Om precies te kunnen begrijpen of het hebben van zelfvertrouwen jouw leven negatief of positief beïnvloedt, moet je eerst begrijpen wat te veel zelfvertrouwen eigenlijk inhoudt.

To much confidence is deceiving. It makes you think you can win the game without practise. – Matheba Sello Doctor

Bestaat het hebben van te veel zelfvertrouwen?

Ja! Het is een eigenschap die ervoor zorgt dat mensen zichzelf gaan overschatten. Deze mensen zijn zich absoluut bewust van hun kwaliteiten, vaak zullen ze hun kwaliteiten zelfs overschatten.

Ze zijn zich echter veel minder bewust van hun mindere kanten.

Eigenlijk kun je stellen dat zulke mensen niet helemaal in de realiteit leven. Ze luisteren alleen naar zichzelf en staan nooit open voor advies/tips van anderen.

Het is dan ook niet gek dat veel mensen zich mateloos kunnen storen aan iemand met zoveel zelfvertrouwen. Ze kunnen namelijk behoorlijk betweterig, dominant en arrogant overkomen.

Iedereen heeft overigens weleens last van dit ‘kwaaltje’. Veel mensen hebben er namelijk last van tijdens hun werk dat ze dé expert zijn, andere mensen hebben er last van tijdens het autorijden, ze voelen zich superieur aan andere weggebruikers.

Vooral ‘experts’/’specialisten’ hebben barsten vaak van het zelfvertrouwen. Dit komt omdat ze vaak denken dat ze niets meer kunnen leren, alles weten en hierdoor dus ook nooit fouten maken.

The expert knows more and more about less and less until he knows everything about nothing. – Mahatma Gandhi

De voordelen:

Voordelen te veel zelfvertrouwen

Het is een misvatting dat het hebben van een behoorlijke dosis aan zelfvertrouwen bij definitie slecht is.

Elk nadeel heb se voordeel. – Johan Cruijf

Het hebben van veel zelfvertrouwen heeft namelijk ook zijn voordelen. Deze dosis aan zelfvertrouwen is essentieel om nooit op te geven en problemen als uitdagingen te gaan zien.

Stel je bent een spits bij een profclub. Als je als spits niet stevig in je schoenen staat en zojuist een penalty hebt gemist, kan dit ervoor zorgen dat je vrijwillig geen penalty’s meer wilt nemen. Terwijl je vaak de volgende penalty juist zal scoren.

Wie opgeeft wint nooit, wie wint geeft nooit op. – Napoleon Hill

Het hebben van zelfvertrouwen zal je dus nodig hebben om te leren van je fouten. Om vervolgens nog beter te worden. Het is niet erg om fouten te maken als je een gezonde dosis aan zelfvertrouwen hebt. Tuurlijk, je maakt liever geen fouten. Maar door stevig in je schoenen te staan zal je van jouw fouten leren, en de volgende keer succesvoller zijn.

Het hebben van te veel zelfvertrouwen is dus niet per se slecht.

De nadelen:

nadelen te veel zelfvertrouwen

Het hebben zelfvertrouwen heeft ook zeker zijn nadelen. Je zult zo namelijk snel gezien worden als arrogant, betweterig en onsympathiek.

Dit komt omdat het hebben van te veel vertrouwen in jezelf ervoor zorgt dat je geen verantwoordelijk neemt voor je fouten, je geeft anderen de schuld.

Stel je bent die ene spits die voor open doel gemist heeft, dan kun je moeilijk zeggen dit door je teamgenoten kwam. Als je anderen de schuld geeft van je eigen fouten, dan neem je geen verantwoordelijkheid. Hierdoor kun je ook niet van jouw fouten leren, waardoor je niet verder groeit als persoon.

Je kunt het hebben van zoveel zelfvertrouwen dus zeker als probleem zien. Mensen gaan je als arrogant vinden omdat je geen verantwoordelijkheid neemt voor je eigen fouten, wat frustrerend kan zijn voor mensen met wie je samenwerkt.

Uiteindelijke willen mensen niet meer met jou willen samenwerken. Dit is natuurlijk een kwalijke zaak.

Realiseer je ten volle dat rijkdom en een hoge positie niet kunnen standhouden als ze niet gebaseerd zijn op de waarheid en rechtvaardigheid, ten opzichte van andere mensen.

Conclusie: Is het hebben van te veel zelfvertrouwen goed of slecht?

Dit verschilt natuurlijk per persoon. Sommige mensen vinden dat jij te veel in jezelf gelooft. Maar dit oordeel kunnen ze natuurlijk ook ontwikkelen omdat ze gewoon jaloers op je zijn.

Maar in het algemeen geldt dat het hebben van veel zelfvertrouwen wel degelijk negatieve en positieve gevolgen kan veroorzaken.

Het ligt echter aan jou hoe deze eigenschap jouw leven beïnvloedt. Het beïnvloedt jouw leven op een negatieve manier als jij je zo gedraagt;

  • Je neemt geen verantwoordelijkheid.
  • Je accepteert geen kritiek.
  • Je neemt geen advies aan van anderen.
  • Je voelt je superior ten opzichte van anderen.
  • Je denkt dat je niets meer in jouw vakgebied kunt leren (je bent eenmaal dé expert).

Kortom, het hebben van veel zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je in je eigen wereld leeft. Je leeft niet meer in de realiteit. Dat is het moment dat het jouw leven negatief gaat beïnvloeden.

Maar het kan jouw leven natuurlijk ook positief beïnvloeden, als jij je zo met jouw zelfvertrouwen omgaat:

  • Je gelooft in jezelf.
  • Je blijft je door ontwikkelen.
  • Je geeft nooit op.
  • Je doet je best om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan.
  • Je blijft samenwerken.

Conclusie: Het hebben van veel zelfvertrouwen zal jouw leven positief beïnvloeden als je er goed mee kunt omgaan. Het zal je leven echter negatief beïnvloeden als je niet goed met jouw zelfvertrouwen kunt omgaan.

Meer lezen over zelfvertrouwen?

Je kunt mijn gratis e-book downloaden met 7 tips om binnen no time meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Oh, en vergeet dit artikel ook niet te delen op social media 🙂

positief zelfbeeld
Up Next:

De 9 stappen naar een sterk en positief zelfbeeld!

De 9 stappen naar een sterk en positief zelfbeeld!