Vergroot je zelfvertrouwen door de juiste kleding

<thrive_headline click tho-post-3786 tho-test-57>Vergroot je zelfvertrouwen door de juiste kleding</thrive_headline>

Dat kleding belangrijk is en ertoe doet, is bekend. We kennen allemaal de uitdrukking: ‘Kleren maken de man’. Natuurlijk geldt dit ook voor de vrouw. Met de juiste kleding ben je zichtbaar en kom je overtuigend over. In dit artikel vertelt imagostylist Berna de Jong hoe je jouw zelfvertrouwen versterkt door het dragen van de juiste kleding.

Over imagostylist Berna de Jong

imago stylist berna de jong

Ik ben Berna de Jong en mijn missie is om vrouwen en mannen te inspireren bij hun kledingkeuzes. Keuzes die recht doen aan het figuur, het kleurbeeld, de uitstraling en de persoonlijkheid. Uiteraard moet kleding ook passend zijn voor de gelegenheid. In mijn workshops help ik mensen hun expertstatus te onderstrepen door middel van een krachtige en zelfverzekerde uiterlijke presentatie.

De kracht van kleding wordt onderschat

Helaas krijgt kleding en het creëren van de juiste uiterlijke presentatie niet altijd de aandacht die het verdient. Zo ligt in het onderwijs de nadruk op het verkrijgen van kennis en het ontwikkelen van competenties. Als scholier hoor je dat het belangrijk is om goede studieresultaten te behalen. Met een diploma op zak krijg je later die goede baan of word je een succesvol ondernemer.

Aan het bewust leren omgaan met je uitstraling wordt veel minder aandacht besteed. Hier zijn een paar verklaringen voor. Vaak wordt gedacht dat iemand wel weet hoe hij of zij zich moet kleden. Ook heerst er de overtuiging dat het toch het innerlijk is dat telt. De buitenkant is van ondergeschikt belang. Een veel gehoorde uitdrukking in dit verband is ook: ‘Ze moeten me maar nemen zoals ik ben’. Maar de vraag is dan: wie ben je dan eigenlijk? Zet jij met jouw buitenkant een passend beeld van jezelf neer? Is jouw kleding een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid of creëer jij juist een heel ander imago?

Een imago dat niet past bij wie je bent is zonde en een gemiste kans!

Hoe kleding jouw zelfvertrouwen vergroot

Niet altijd zijn mensen zich bewust van het eigen imago. Imago is het beeld dat een ander van jou heeft. Hierbij let de ander op jouw buitenkant, op ‘jouw verpakking’. Het gaat dan om jouw uiterlijke kenmerken en jouw non-verbale uitstraling, zoals je postuur, gezichtsuitdrukking, kleding, stem(klank en volume) en houding.

Mensen letten bij het vormen van een eerste oordeel van een ander vooral op de visuele presentatie. Dus, op hoe de ander eruit ziet. Wat de ander zegt is bij de eerste indruk veel minder belangrijk. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Jij kunt je imago namelijk beïnvloeden, en kleding vormt hierbij een belangrijke rol!

Straal meer zelfvertrouwen uit met de juiste kleding

goed in je vel zitten

Kleding bepaalt in sterke mate het beeld dat je neerzet en de boodschap die je overbrengt. Elk kledingstuk spreekt hierbij een eigen taal. Een spijkerbroek met gaten brengt een andere boodschap over dan een nette broek. Als je meer weet over dresscodes en de betekenis van kleur, ben je beter in staat om de meest geschikte kleding voor jezelf uit te zoeken. Door te spelen met pasvorm, materiaalkeuze en kledingkleur, maak je betere en slimmere kledingkeuzes.

Kleding die je goed staat en kleding die laat zien wie jij bent. Jouw buitenkant versterkt zo de binnenkant. Op deze manier geef je jouw boodschap meer kracht. Je komt geloofwaardiger en zelfverzekerder over en wordt eerder als een expert in je vak gezien.

Welke kleding past bij jou?

Met je kleding en kledingstijl kun je ook uitdrukken wie je bent. Ben je creatief en houd je van actie? Dan kun je dit benadrukken door de kleur rood in jouw outfits terug te laten komen. Realiseer je dat je met kleding laat zien wie je bent en wat je wilt uitdragen. Kleding speelt dus een prominente rol als visueel communicatiemiddel.

De invloed van zelfvertrouwen op je kleding

Er is ook een verband tussen kleding en humeur. Mensen zullen in een sombere stemming andere kleding dragen dan als ze zich vrolijk en optimistisch voelen.

Minder bekend is dat kleding ook invloed heeft op je zelfvertrouwen. Dit fenomeen wordt ‘enclothed cognition’ genoemd. Het gaat hierbij om de symbolische waarde van kleding en de daadwerkelijke ervaring van het dragen van deze kleding. Dit fenomeen is ontdekt in een Brits onderzoek. In dit onderzoek kregen mensen verschillende kledingstukken aan, zoals een doktersjas, een schildersjas en gewone kleding. De proefpersonen in dokterskleding hadden een stuk meer aandacht voor wat er gebeurde dan wanneer zij de andere kledingstukken droegen.

Mind what you wear

Tot een vergelijkbare conclusie kwam Professor Karen Pine. In haar boek ‘Mind what you wear’ beschrijft zij dat het aantrekken van een bepaald kledingstuk ertoe leidt dat we bepaalde eigenschappen van deze kleding overnemen. Merkbewuste vrouwen krijgen bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen en gaan beter presteren als ze een colbert met een merklabel dragen. Mannen voelen zich zelfverzekerd als ze net geschoren zijn, een mooi pak dragen en een lekker ruikende aftershave dragen.

Mijn tip: Sta bewust stil bij wat je aantrekt.

Het is dus belangrijk om stil te staan bij wat je aantrekt. Goed gekozen kleding kan een boost geven aan je zelfvertrouwen en daarmee aan je prestaties. Kies ‘s morgens daarom niet altijd voor die spijkerbroek of wat praktisch is. Laat je kledingkeuze ook niet bepalen door je stemming en hoe je je die dag voelt. Dit kan je mentaal in een neerwaartse spiraal brengen.

Zelfvertrouwen trek je aan!

Kijk naar wat de dag van jou vraagt en trek dan datgene aan wat past bij hoe je je die dag mentaal wilt voelen! Kies een outfit die jou ‘oplift’. Zo leer je figuurlijk en letterlijk jouw succes aan te trekken. Aandacht voor je kleding zorgt voor focus en een zelfverzekerde uitstraling.

Investeer in je uiterlijke presentatie

Je kunt je binnenkant niet los zien van jouw buitenkant, en andersom. Juist door ook aandacht te schenken aan je uiterlijke presentatie, kun je jouw kwaliteiten onderstrepen en zet je een duidelijker beeld van jezelf neer. Een beeld dat klopt met wie jij bent en wat je wilt uitstralen. Verdiep je dus in jouw kleding en maak de voor jou perfecte kledingkeuzes!

Wil je hier hulp of advies bij? Ga dan naar mijn website voor meer tips & tricks of neem direct contact met me op. Ik help je graag bij het creëren van een overtuigende en zelfverzekerde uitstraling door het inzetten van kleding en kleur.

e-cursus blijvend zelfvertrouwen
Up Next:

Review: de E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei

Review: de E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei