Het vertrouwen in jezelf kwijt? Ontwikkel een sterk en blijvend zelfvertrouwen met deze tips & tricks

<thrive_headline click tho-post-77 tho-test-52>Het vertrouwen in jezelf kwijt? Ontwikkel een sterk en blijvend zelfvertrouwen met deze tips & tricks</thrive_headline>

Ben je het vertrouwen in jezelf kwijt? Het negeren van negatieve gedachtes is voor sommige mensen een lastige opgave. Toch zijn er naast deze ‘twijfelaars‘ ook mensen die zichzelf wel met 100 procent vertrouwen.

Dus hoe kan het dat de ene persoon een gebrek aan zelfvertrouwen heeft, terwijl de ander juist stevig in zijn schoenen loopt?

Onzekerheid zorgt ervoor dat je niet zeker weet of jij iets kan bereiken, terwijl jouw faalangst je volledig kan verlammen – waardoor je potentie niet volledig benut.

Vertrouwen in jezelf opbouwen

geloven in je eigen kracht

Als je vertrouwen in jezelf wil opbouwen en jouw negatieve gedachtes wil omzetten in positieve gedachtes, dan moet je jouw mouwen opstropen.

Dit betekent dat jij een proactieve houding moet aannemen ten opzichte van jouw doelen – ondanks je angst, twijfel en onzekerheid.

Het is gemakkelijk om al die negatieve ‘stemmen‘ in je hoofd te geloven. Om in jezelf te geloven is het daarom van belang dat je een positief zelfbeeld ontwikkeld.

Door positieve dingen elke dag hardop tegen jezelf te zeggen ontwikkel je vanzelf een positief zelfbeeld. Denk bijvoorbeeld aan motiverende motto’s en mantra’s zoals:

  • Ik ben goed genoeg om elke situatie aan te kunnen
  • Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid en ik houd van mijn leven

Hoe zweverig de bovenstaande motto’s ook klinken; ze herinneren je eraan om jouw doelen te bereiken en waarom jij jezelf moet accepteren. Langzamerhand zul je zien dat je goed genoeg bent.

What are the most powerful words in the universe? The ones you use to talk to yourself. – Karen Salmansohn

Het geheim van een gelukkig leven zonder zorgen

Door moeilijke tijden heenkomen, het nemen van de juiste beslissingen en het leren van je fouten is de sleutel tot een bevredigend leven.

Is er een dilemma waar je mee worstelt? Is er iets dat je wilt doen, maar heb weinig vertrouwen in jezelf? Als het antwoord hierop JA is, hoe zou jij je dan voelen als je het leven leeft dat je altijd al wou leven?

Ik denk dat je dat dan opgelucht zou zijn. Helaas zorgt jouw onzekerheid ervoor dat je jouw droomleven niet kan leven. Je hebt namelijk twijfels zoals: Kwets ik hier iemand mee? Wat als ik faal? Wat als het niet de ‘juiste beslissing’ is? En wat als andere mensen het niet met mij eens zijn?

Leef je eigen leven

Al deze ‘wat als‘ vragen houden jou gevangen in je eigen angst. Zulke gedachtes versterken je overtuiging dat andermans gevoelens of verwachting belangrijker zijn dan jouw eigen leven.

Ik zal je een voorbeeld geven van enkele vragen die je aan iemand kunt stellen:

  • Moet ik mijn carrière veranderen?
  • Zal ik deze studie gaan volgen?
  • Moet ik deze relatie beëindigen?

Je hoeft je leven niet te leiden zoals dat anderen van jou verwachten

Wanneer je zulke vragen stelt ben je eigenlijk toestemming aan het vragen. Maar diep van binnen weet je het antwoord al. Je moet het alleen nog geloven … Jij hebt geen toestemming nodig om iets te doen wat je altijd al wou doen.

Vertrouw en geloof in je eigen (onderbuik)gevoel. Stop met het vragen van toestemming!

Wanneer jij je ellendig voelt, weet je voortaan wat je moet doen. Als je ‘vastzit‘ in een vermoeiende relatie, verbreek dan de relatie. Als je altijd al een hbo-opleiding wil volgen, waar wacht je dan nog op? Iemand anders bellen om zijn/haar mening te vragen zal jouw uiteindelijke voorkeur niet veranderen.

Vertrouw op je eigen intuïtie en neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Iemand anders kan de juiste beslissing niet voor je nemen, alleen jij kunt dat. Heb wat vertrouwen in jezelf!

Hieronder volgen enkele tips & tricks om een blijvend en sterk zelfvertrouwen op te bouwen.

1. Vermijd mensen die je zelfvertrouwen ondermijnen

De mensen die je zelfvertrouwen ondermijnen, zijn degenen die jaloers zijn op jouw geluk, succes en passie.

Ze geven zichzelf de toestemming om jouw plezier en succes te beheersen.

Houd deze mensen op afstand en deel geen belangrijke informatie met hen. Ze zien je misschien als een bedreiging en kunnen je inspanning saboteren.

2. Wees lief voor jezelf

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen houdt ook in dat je jouw eigen beste vriend wordt. Behandel jezelf daarom op basis van respect: zoals je jouw beste vrienden of vriendinnen ook zou behandelen.

jezelf zijn

Zorg er voor dat je je innerlijke criticus gaat negeren. Want je hoeft niet ‘perfect’ te zijn. Probeer gewoon elke dag het beste uit jezelf te halen.

Wanneer je dit doet, ga je jezelf meer respecteren en word je minder kritisch op jezelf.

3. Beter dan gisteren

Vertrouwen in jezelf kost veel kracht en moeite, maar door dagelijks naar je doel toe te werken zul je in staat zijn om jouw zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfbeeld te verbeteren.

Jouw taak is om ondanks je omstandigheden toch gelukkig te zijn, dat je minder kritisch bent op jezelf bent en van jezelf gaat houden.

We hebben allemaal een verleden. Maar vandaag wil ik dat je actie gaat ondernemen om aan je toekomst te werken.

Een toekomst waarin je een sterk en blijvend zelfvertrouwen hebt ontwikkeld.

Begin met het zetten van stappen om je negatieve gedachtes om te zetten in positieve gedachtes zodat je de juiste beslissingen kunt nemen en in jezelf gaat geloven.

Je bent capabel genoeg om de wens van je hart te bereiken. Geloof in jezelf!

4. Anderen geloven in jou

Zelfs als het alleen je moeder is, er zijn mensen die zien dat jij talent hebt en succesvol kan worden.

Het is makkelijk om teleurgesteld te zijn wanneer je jouw doelen niet hebt behaald – maar het feit dat er mensen zijn die aan jou denken en in je geloven is iets om dankbaar voor te zijn.

Zij weten dat jij hoe dan ook succes gaat behalen, het is slechts een kwestie van tijd.

7 extra tips voor meer zelfvertrouwen?

Ik hoop dat je dit artikel waardevol vond. Heb jij behoefte aan meer informatie over hoe je vertrouwen in jezelf kunt terugkrijgen?

Download dan mijn gratis e-book met daarin 7 tips voor een sterk en blijvend zelfvertrouwen.

Veel succes!

cursus persoonlijke ontwikkeling
Up Next:

Cursus persoonlijke ontwikkeling volgen? Dit zijn mijn favorieten

Cursus persoonlijke ontwikkeling volgen? Dit zijn mijn favorieten