Beter voor jezelf opkomen in 3 stappen? Ontdek het hier!

Voor jezelf opkomen, hoe doe je dat? Er zijn mensen die alles durven te zeggen en doen wat in hun hoofd opkomt. Ook als het ten koste gaat ten opzichte van een ander.

Maar niet iedereen is natuurlijk zo (gelukkig maar). De meeste mensen denken eerst na voordat ze hun mening en kritiek delen. Deze mensen zullen vaak sneller doen wat anderen van hun verwachten.

Zelfs als ze daar geen tijd, energie en geld voor hebben. Ze houden simpelweg rekening met de gevoelens van andere mensen.

In principe is dit een goede eigenschap. Maar soms denken deze mensen te weinig aan zichzelf, wat wel negatieve gevolgen heeft:

 • Ze worden namelijk sneller overdonderd door wat iemand anders tegen hen zegt.
 • Ze kunnen minder goed voor hunzelf opkomen (waardoor ze vaak gedomineerd worden).
 • Omdat ze niet voor voor hunzelf opkomen, hebben ze last van een schuldgevoel.
 • Ze durven hun mening niet snel te geven.

Kun jij jezelf hierin herkennen? Dan is de kans groot dat mensen jouw grenzen overschrijden. Omdat je (te) veel aan anderen denkt, vind je het lastig om voor jezelf op te komen.

Maar geen zorgen. In dit artikel leer je:

 1. Hoe je ervoor zorgt dat anderen rekening met jou houden.
 2. Hoe je jouw mening (en kritiek) zonder mensen te kwetsen.
 3. Wat het geheim is voor een blijvend gevoel van zekerheid en zelfvertrouwen.
 4. Hoe je beter voor jezelf opkomt.

Wil je weer beter voor jezelf opkomen? Dan ben je op StevigInMijnSchoenen.nl aan het juiste adres!

Beter voor jezelf opkomen in 3 stappen

je bent verlegen

Er zijn een aantal redenen waarom het moeilijk is voor jezelf op te komen:

 • Je bent verlegen. In het middelpunt staan is niet voor je weggelegd. Als je iemand een weerwoord geeft krijg je vaak snel de aandacht op je gericht. Daarom zal je niet snel iemand een weerwoord bieden.
 • Conflicten zijn niet voor jou weggelegd. Je vindt het eng om een conflict aan te gaan. Als je iemand een weerwoord biedt; is er natuurlijk een kans, dat de ander gekwetst of boos is. Een grote kans dat dit op een confrontatie uitloopt. Door sneller aan een ander toe te geven kun je deze conflicten vaak vermijden, ook al gaat het ten koste van je zelfvertrouwen.
 • Je hebt een gebrek aan zelfvertrouwen. Vaak is dit één van de oorzaken die ervoor zorgt dat je moeilijk voor jezelf op kunt komen. Ze hebben weinig zelfrespect en hechten weinig waarde aan hun eigen mening, gevoelen en dromen. Dit compenseren ze vaak door een ander tevreden te stellen. Daarom proberen ze vaak daarom probeer je een ander tevreden te stellen.
 • Je houdt te veel rekening met anderen. Je probeert iemand anders steeds tevreden te houden. Als je nee zegt, heb je het gevoel dat je te weinig aan de ander denkt. Door een keer nee te zeggen zullen anderen denken dat je alleen maar aan jezelf denkt (althans; dat denk jij).

Hoe je jouw eigen grenzen vaststelt (Stap 1)

grenzen stellenOm beter voor jezelf op te komen is het van wat je leert hoe je jouw eigen grenzen vaststelt en duidelijk maakt aan jouw omgeving. Hoe je dit doet?

Heel simpel. Leer hoe je nee kunt zeggen. Het zeggen van ‘nee’ is één van de moeilijkste maar ook de belangrijkste manier om voor jezelf op te komen.

Als je de neiging hebt om altijd in te stemmen met een voorstel omdat je diegene niet wil teleurstellen, loop je niet alleen het risico dat mensen gebruik van jou gaan maken, maar ook dat je iets gaat doen waar je niet 100% achter staat.

Waarom is het zo belangrijk om voor jezelf op te komen?

 • Als je baas je blijft vragen om over te werken terwijl je collega geen enkel probleem heeft om de deur om stipt 18:00 te verlaten, kan het moeilijk zijn om nee te zeggen. Maar als deze extra werkdruk je persoonlijke leven en relaties onder druk zet, is het belangrijk dat je nee kunt zeggen. Stel de behoeften van iemand anders niet boven die van jezelf – leer nee zeggen als dat nodig is.
 • Het vaststellen van je eigen grenzen, zal je helpen om voor jezelf op te komen als mensen jou intimideren. Denk aan die vriend die geld blijft lenen maar nooit terugbetaalt; het hebben van wat meer zelfvertrouwen assertiviteit zal je in staat stellen om dat geld terug te vragen en de volgende keer nee te zeggen, en dat allemaal met behoud van je vriendschap.
 • Mensen kunnen in het begin misschien raar kijken als je voor de eerste keer zijn/haar voorstel afwijst, maar ze zullen leren om je nieuwe vastberadenheid te accepteren en misschien zelfs wel respecteren.

Hoe je houw eigen mening meer durft te geven (Stap 2)

Wees assertief. Assertiviteit is de sleutel om je eigen mening meer te durven geven.

Het is ook een belangrijk middel om je kansen te verbeteren, om te krijgen wat je wilt en om op de juiste manier gehoord te worden. Hierdoor kun je beter voor jezelf opkomen.

 • Door assertief te zijn, kun je jouw wensen, behoeften en voorkeuren kenbaar maken op een manier die laat zien dat je bereid bent om voor jezelf op te komen terwijl je de ander respecteert. Het houdt in dat je open en eerlijk bent over je gedachten en gevoelens, terwijl je streeft naar een win-win situatie.
 • Wanneer je jouw gevoelens en meningen deelt, is het beter om ‘ik‘-uitspraken te gebruiken in plaats van ‘ je/jij‘-uitspraken. Dit is minder beschuldigend zodat de andere persoon niet gekwetst wordt. Zeg bijvoorbeeld “Ik voel me genegeerd” in plaats van “jij vraagt nooit om mijn mening“. Zo kom je voor jezelf op, zonder een ander aan te vallen.
 • Assertiviteit is voor het grootste deel een vaardigheid die je moet ontwikkelen, dus voel je niet minder als het bij jou niet van nature komt. Er zijn veel uitstekende boeken en cursussen beschikbaar over assertiviteitstrainingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met het volgen van de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Het geheim van een blijvend gevoel van zekerheid en zelfvertrouwen (Stap 3)

Heb zelfvertrouwen. Het ontwikkelen van een sterk en blijvend gevoel van zelfvertrouwen is de belangrijkste stap om voor jezelf op te komen. Als je geen zelfvertrouwen en zelfrespect hebt, hoe kun je dat dan van andere mensen verwachten?

 • Het is gemakkelijk voor anderen om te herkennen wanneer iemand geen zelfvertrouwen heeft – wat hen een gemakkelijk doelwit maakt. Als je zelfverzekerd bent, zullen mensen je minder snel plagen of je als zwak identificeren. Gebeurt dit wel, dan kun je door jouw zelfvertrouwen voor jezelf opkomen.
 • Zelfvertrouwen moet van binnenuit komen, dus doe alles wat nodig is om je beter te voelen over jezelf. Leer een nieuwe vaardigheid, verlies wat gewicht, doe aan zelfsuggestie – niets zal van de ene dag op de andere veranderen, maar je zelfvertrouwen zal met de tijd groeien.

heb zelfvertrouwenDe belangrijkste tip die ik je kan geven bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, is door niet op te geven.

Hoe hard je het ook probeert om je zelfvertrouwen te vergroten, er zullen dagen zijn dat je het gevoel hebt dat je geen vooruitgang boekt.

In plaats van dit als een nederlaag te zien in je poging om te leren voor jezelf op te komen, zie het voor wat het is. Je had gewoon een slechte dag, waar de dingen eventjes niet gingen zoals je hoopte.

Vergeet ook niet dat er veel uitstekende boeken en cursussen beschikbaar over het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen.

Wil je beter voor jezelf opkomen? De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen is een echte aanrader.

Goed, ik hoop dat je dit artikel waardevol vond. Als je nog vragen/opmerking op dit artikel hebt, laat het gerust weten in de reacties hieronder.

Veel succes!

>