Waarom niksdoen gezonder is dan drukdoen

<thrive_headline click tho-post-3364 tho-test-54>Waarom niksdoen gezonder is dan drukdoen</thrive_headline>

Stel dat dit het laatste is wat je vandaag leest? Als je het hebt gelezen, dan leg je het leg je jouw telefoon, tablet of laptop naast je neer, je rekt je even uit-ge-breid uit en de rest van de dag doe je niks. Maar dan ook echt helemaal niks. Hoe zou dat zijn?

In een tijd waarin waarin onze agenda’s altijd bomvol staan, kan het soms moeilijk zijn om niks te doen is. Geen wonder dat we steeds meer stress ervaren in onze drukbezette levens. Waar vroeger de druk om nieuwe ervaringen op te doen nog niets zo groot was, willen we tegenwoordig het liefst zoveel mogelijk meemaken.

Is deze ontwikkeling goed of slecht? In dit artikel lees je hoe het drukdoen een negatieve invloed heeft op onze samenleving en waarom het juist belangrijk is om niks te doen.

Daarnaast ontdek je hoe je meer tijd voor jezelf vrijmaakt zodat je meer minder zorgen hebt.

Het probleem van drukdoen

De maatschappij beweegt zich steeds meer in de richting van de drukte. Het internet en social media zorgen ervoor dat elke minuut steeds intenser wordt met meer prikkels. Ouders brengen hun kinderen van activiteit naar activiteit rondgereden clubje naar clubje zodat ze zich vermaken en al op jonge leeftijd veel sociale krijgen.

Wist je dat mensen op de stoepen van New York en Singapore de afgelopen 20 jaar bijna 30 procent sneller zijn gaan lopen? Hieruit blijkt dat we steeds meer willen doen in een kortere tijd.

Waar leidt dit uiteindelijk toe? Een overspannen samenleving; die in alle haast vergeet om te ontspannen en van het leven te genieten.

Uit onderzoek is gebleken dat een druk bezette agenda slecht is voor jouw creativiteit.

Op random momenten is de kans groter dat er een goed idee in je hoofd opkomt dan wanneer je druk aan het werk bent. Het is niet voor niets dat de meeste ontdekkingen en uitvindingen gedaan als wetenschappers/uitvinders tijdens hun werktijd eventjes pauzeren.

Je bent dus creatiever wanneer je niks aan het doen bent, bijvoorbeeld wanneer je onder de douche staat.

Waarom niksen gezond is

waarom niksdoen gezonder is dan drukdoenEen beetje in de tuin zitten rondkijken of bewegingloos in een hangmat zitten dagdromen. Het klinkt misschien lui, maar uit onderzoek is gebleken dat het hebben van deze rustmomenten goed zijn voor je gezondheid.

Ook heeft het een positieve invloed op je creativiteit en zelfs productiviteit. Zo wordt het makkelijker om een vraagstuk op te lossen wanneer je af en toe ontspant.

In de huidige tijd waarin we altijd druk bezig moeten zijn, is het niksdoen wat tegenstrijdig.

Toch is het belangrijk dat je regelmatig kunt ‘niksen’, want het brengt veel voordelen met zich mee.

Hoe niksdoen werkt bij topsporters

Voor topsporters is het niksdoen doodnormaal: dat zijn namelijk de uren waarin het belangrijkste gebeurt. Tijdens het trainen zetten ze hun spieren aan het werk, zodat ze meer spiermassa kunnen opbouwen tijdens het rusten. Je spieren groeien namelijk niet tijdens het trainen, maar tijdens het rusten. Sporters beseffen zich dit maar al te goed.

Voordelen voor ons

Niet alleen topsporters hebben baat bij het nemen van genoeg rustmomenten. Integendeel: ook wij zijn het creatiefst als we lanterfanten.

We verzinnen de leukste dingen onder de douche of in de hangmat. Kinderen maken de mooiste spullen wanneer ze zich beginnen te vervelen. En veel Nobelprijswinnaars kregen hun inspiratie terwijl ze ontspannende dingen aan het doen waren, zoals het maaien van het gras.

Meer tijd lost veel problemen op

Als je te veel moet in je vrije tijd, ben je niet meer vrij in die tijd – Hugo van der Poel

Tijd is een kostbaar bezit. Veel mensen onderschatten dit, want er zijn nog genoeg mensen die helemaal niks met hun leven doen.

Tijd zorgt er voor dat je op jouw leven reflecteert. En reflectie veroorzaakt verbetering, waardoor je jezelf persoonlijk ontwikkelt. Daarnaast veroorzaakt tijd ontspanning, Tijd zorgt voor ontspanning en ontspanning leidt tot genietmomenten. Tijd veroorzaakt creativiteit en creativiteit veroorzaakt geluk.

Het is de hoogste tijd voor een herwaardering van lanterfanten. Niksdoen mag best het nieuwe druk-druk- druk worden, zodat je creatiever en productiever wordt.

Hoe maak je meer tijd vrij?

Het geheim van het niksdoen, is door daadwerkelijk niks te doen. Maak je agenda leeg. Richt een stilteruimte in op je werk. Wandel door het bos en doe aan meditatie. Maak een kampvuur.

Het is tijd om niks te doen. Heb je kinderen? Geef dan juist het goede voorbeeld door genoeg te ontspannen.

Ga even offline. Zet vaker je telefoon en je e-mail uit. Ga naar buiten. Organiseer dagen zonder social media voor jezelf, zonder Netflix of E-mail. Ga op vakantie ook werkelijk offline.

Dat we 24 uur bereikbaar kunnen zijn, betekent niet dat je dit moet doen. Je hoeft niet een leven te leiden zoals anderen dat van jou te verwachten.

Laten we dit vooral niet vergeten.

Tips voor meer rust

  • Ga even offline
  • Ga naar buiten
  • Plan regelmatig rustmomenten in
  • Geef je grenzen aan (durf nee te zeggen)
  • Leef in het moment, denkt niet te veel in het verleden of de toekomst

Nooit meer zorgen en stress

Ben je regelmatig gespannen? Heb je moeite om positief en lekker in je vel te zitten?

Een leven zonder stress is misschien niet helemaal realistisch. Maar het is zeker realistisch dat je 90% van alle stress kunt voorkomen.

Je bent voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor hoeveel stress je hebt.

Veel mensen richten zich op het vermijden van stressvolle situaties. Maar om minder stress te ervaren is het juist beter om je te focussen op het veranderen van je gedachten.

Wanneer je dit doet, kun je rust vinden in elke spannende situatie. Wees slim, beheers je gedachten – dat is de sleutel om jouw stress te verminderen.

Met de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress leer je stap voor stap hoe je jouw stress en zorgen lost kunt laten.

Als je alle lessen en oefeningen van deze cursus volgt, dan word je vanzelf meer ontspannen. Je wordt door een professionele coach stap voor stap begeleid in dit proces, zodat je precies weet wat je doet.

Zo wordt ontspanning, (zelf)vertrouwen en optimisme een doodnormale zaak en kun je hier blijvend van genieten!

Veel succes!

hoe krijg je zelfvertrouwen
Up Next:

Hoe krijg je zelfvertrouwen? 5 manieren die écht werken

Hoe krijg je zelfvertrouwen? 5 manieren die écht werken