5 krachtige manieren om te werken aan je zelfvertrouwen

<thrive_headline click tho-post-27 tho-test-56>5 krachtige manieren om te werken aan je zelfvertrouwen</thrive_headline>

Laten we eerlijk zijn; je bent erg verlegen. Of je nou een presentatie geeft of een gesprek voert met een vreemde, je voelt je erg ongemakkelijk.

Je begint te trillen, te zweten en te blozen terwijl je worstelt om jezelf niet voor schut te zetten.

Je probeert zo normaal mogelijk te doen, je begraaft je hoofd in het zand en je probeert je onzekerheid. Helaas zonder succes.

Je bedenkt gekke excuses zoals; ‘verlegen mensen kunnen niet zelfverzekerd zijn’.

Zo probeer je situaties waarin jij op de voorgrond zou moeten staan te vermijden, zonder een schuldgevoel te ervaren.

Dit alles heeft allemaal te maken met zelfvertrouwen.

Terwijl sommige mensen barsten van het zelfvertrouwen, heb jij waarschijnlijk een gebrek aan zelfvertrouwen. Anders was je niet op zoek naar manieren om je zelfvertrouwen te vergroten.

Gelukkig is zelfvertrouwen een eigenschap dat je verder kunt ontwikkelen. In dit artikel vind je dan ook 5 effectieve manieren om aan je zelfvertrouwen te werken.

Werken aan je zelfvertrouwen? Hier zijn 5 tips

Voor het vergroten van zelfvertrouwen is ten eerste vastberadenheid, focus en de juiste kennis vereist.

Je moet de “uit-knop” van negatief denken indrukken en meer positiviteit in je leven brengen.

Je moet stoppen, met die zelfkritiek en je focussen op de positieve dingen. Begrijp dat er dingen zijn die je goed hebt gedaan!

1. Besef dat zelfvertrouwen een vaardigheid is dat je verder kunt ontwikkelen

De meeste mensen denken – onterecht – dat zelfvertrouwen een talent is waar sommige mensen mee worden geboren. Maar dat is verre van waar. In werkelijkheid is zelfvertrouwen een gemoedstoestand.

Klinkt bevrijdend toch? Zelfverzekerd zijn is slechts een mindset – een gevoel. Net als vreugde of verdriet kan elk mens met een gezonde geest een zelfverzekerd gevoel ervaren.

De taak is om je gedachtes zo te programmeren zodat jij je zelfverzekerd voelt. Om dat te doen, moet je eerst je jouw overtuiging over zelfvertrouwen veranderen.

Maak daarom nu de verbintenis om jouw mindset te veranderen. Begin met de gedachte: ‘Zelfvertrouwen is slechts een gemoedstoestand en ik kan de meest zelfverzekerde persoon ter wereld zijn als ik dat wil.’

The most beautiful thing you can wear is confidence. – Blake Lively

2. Kijk vooruit in plaats van achterom

kijk vooruit

Kun je 3 gebeurtenissen uit je kindertijd herinneren waar iemand anders dan jij totaal werd vernederd? Waarschijnlijk niet. Het is niet zo dat dergelijke gebeurtenissen niet hebben plaatsgevonden, maar je bent het gewoon vergeten.

En terecht, het leven gaat verder…

Kun je je 5 gebeurtenissen herinneren waar jij het was die vernederd werd? Ik durf te wedden dat je deze gebeurtenissen nog heel goed kunt herinneren.

Het is normaal dat je negatieve ervaringen uit het verleden herinnert. Maar om ze telkens in je hoofd opnieuw af te laten spelen zet je jouw zelfvertrouwen enorm onder druk. Probeer deze trauma’s die je in het verleden hebt opgelopen daarom te vergeten. Ze zorgen alleen maar voor meer negativiteit en onzekerheid.

Benader elk incident uit je verleden zoals een zorgzame moeder haar kind zou benaderen. Wees niet te hard voor jezelf. Leef in het heden, niet in het verleden.

Sluit vrede met het verleden door je te realiseren hoeveel sterker het je heeft gemaakt en hoeveel je sindsdien bent gegroeid.

3. Ontdek je verborgen kracht

Jij hebt een verborgen kracht die resultaten garandeert en jouw kansen maximaliseert om zelfverzekerder te worden. Voordat je het ontdekt, moet je jezelf eerst goed analyseren. Bedenk een ingebeelde realiteit waar je je meest zelfverzekerde versie van jezelf ontmoet.

Beschrijf vervolgens hoe je je gedraagt? Wat is je houding?

Dus ga je gang, benut je verborgen kracht, waan je in je geweldige staat, maak notities en doe alsof je fantasie echt is. Noteer elk klein detail dat je waarneemt en probeer deze toe te passen in het ‘echte” leven.

Als je dit doet zul je snel ontdekken wat welke dingen je nodig hebt om zelfverzekerder te zijn.

4. Verwijder het ‘onkruid’ uit je hoofd

verwijder negatieve gedachten

Net zoals je geen onkruid in de tuin zou laten groeien, moet je geen negatieve praatjes in je hoofd toestaan.

Je bent onzeker omdat je gedachten en overtuigingen over jezelf hebt die je zelfvertrouwen ondermijnen. Je houd jezelf voor de gek dat je te veel fouten maakt.

Omdat je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, lukt het niet om echt in jezelf te geloven. Ontwikkel daarom een positieve mindset. Stop met die zelfkritiek. Onthoud dat fouten maken menselijk is.

Geef jezelf complimenten als je iets goed doet, en wees niet te hard voor je jezelf wanneer je iets niet goed doet.

5. Know your ‘shit’

Je kent vast wel het gezegde “kennis is macht”. Maar kennis is meer dan alleen macht, het zorgt namelijk ook voor meer zelfvertrouwen.

Stel, je voert een gesprek over een onderwerp waar je weet waarover je het hebt, in dit soort situaties voel je je comfortabel, zelfverzekerd en heb je veel vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen in je capaciteiten.

Ben je ooit in een situatie geweest waarin je alle antwoorden kende en je je nog steeds onzeker voelde? Waarschijnlijk niet …

Wanneer je over elk onderwerp mee kunt praten ga je zelfverzekerd door het leven. Als je jezelf voorbereidt voor een presentatie, zorg er dan eerst voor dat jij je op je gemak voelt over het onderwerp.

Hetzelfde geldt voor een alledaagse situatie, als je zelfvertrouwen afneemt wanneer je niet over een onderwerp kunt meepraten, zorg er dan voor dat je wat recent nieuws bijspijkert of een paar interessante verhalen hebt om te delen.

Meer hulp nodig bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen?

Heb je meer tips en informatie nodig om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen? Schrijf je dan in voor de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Deze cursus helpt je bij het terugvinden van je zelfvertrouwen. Je wordt in dit proces stap-voor-stap begeleidt door een professionele coach zodat je weet wat je doet.

In 12 weken ontvang je slimme tips en praktische opdrachten, zo kun je nog effectiever aan je zelfvertrouwen werken!

Word zelfverzekerder, gelukkiger, succesvoller en blijer met jezelf. Het is tijd om je potentie volledig te benutten, investeer in jezelf en in je toekomst.

Lees meer over de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen en meld je direct aan…

wat is assertief gedrag
Up Next:

Wat is assertief en hoe word je het?

Wat is assertief en hoe word je het?