Jouw zelfbeeld verbeteren via 5 effectieve methodes

Wil jij jouw zelfbeeld verbeteren? Het leven is niet leuk als je een negatief zelfbeeld hebt; je prestaties lijden niet alleen, maar het zorgt ook voor minder vreugde en voldoening.

Gevolgen die door het onderwaarderen van jezelf worden veroorzaakt zijn onder andere:

  • het verwachten dat je zult falen bij (nieuwe) uitdagingen, je hebt faalangst.
  • door je faalangst durf je geen nieuwe dingen te proberen.
  • je bent continu aan het twijfelen over dingen (waaronder jezelf).
  • je bent ongelukkig en ervaart veel angst.

Zelfbeeld verbeteren op 5 verschillende manieren

De bovenstaande gevolgen hebben een negatieve invloed op jouw carrière en op jouw privé leven. Gelukkig zijn er manieren om jouw zelfbeeld te verbeteren zodat je een goed gevoel over jezelf krijgt.

Wanneer jij een positief zelfbeeld hebt; zal je met veel vertrouwen uitdagingen aangaan, meer geluk ervaren en betere presteren op het werk.

Heb jij regelmatig twijfels over jouw eigen waarde bij bepaalde situaties (bijvoorbeeld op het werk)?

Lees dan snel verder, want in dit artikel vind je meerdere manieren om een gezonder beeld van jezelf te krijgen.

1. Stop met het vergelijken van jezelf met anderen (op social media)

vergelijken van jezelf met anderen

We weten allemaal wel dat het vergelijken van onszelf met anderen schadelijk kan zijn voor ons zelfbeeld. Toch doen we dit continu (vooral sinds de social media).

Elke dag worden we namelijk geconfronteerd met de perfecte levens van anderen als we op onze telefoons kijken. Dus hoe voorkom je dat je jezelf continu vergelijkt met anderen?

Om te stoppen met jezelf te vergelijken met de mooie Facebook plaatjes van anderen het continu vergelijken moet je beseffen dat zulke berichten eigenlijk advertenties van een marketingcampagne zijn.

Een Big Mac is nooit zo perfect zoals het lijkt in de marketingcampagne. En raad eens: jouw vrienden en collega’s leiden nooit zo’n perfect leven zoals ze zich voordoen op Facebook.

Het gras is niet groener bij de buren.

Mensen zullen hun problemen nooit snel aan anderen laten zien. Je moet daarom realiseren dat mensen op social media alleen de leuke dingen laten zien van hun leven. Het heeft daarom geen nut om jezelf met anderen te vergelijken.

Het zorgt alleen maar voor jaloezie en onzekerheid; terwijl de vergelijking is gebaseerd op de halve waarheid.

Dus als je telkens ontmoedigd wordt wanneer je op Instagram of Facebook de ‘perfecte levens’ van andere mensen ziet, onthoud dan dat we allemaal problemen, twijfels, tekortkomingen en angsten hebben. Ook al lijkt het zo, het gras is niet groener bij anderen.

En het allerbelangrijkst: jij bent net zoveel waard als anderen.

2. Vind je eigenwaarde in het doel dat je jezelf hebt gegeven

Misschien is jouw droom om ooit in Parijs te wonen, of om bijvoorbeeld in de Quote 500 te komen voor de leeftijd van 35 jaar. Waar je ook van droomt, zet het niet op een laag pitje.

Onderneem elke dag actie om steeds dichter bij jouw dromen en doelen te komen.

Als je een droom voor ogen hebt, en je streeft er dagelijks naar; ben je gefocust in het najagen van jouw droomleven in plaats van te wensen dat je iemand anders was.

Vind je eigenwaarde in het doel dat je jezelf hebt gegeven.

Ontwikkel een winnaarsmentaliteit: ”Ik heb die promotie misschien niet gekregen, maar wat er ook gebeurt, ik werk aan een specifiek doel; en dat is waar mijn toegevoegde waarde ligt.

3. Sta stil bij elke overwinning en vier elk succes

dingen die je helpen om groot te denken en om positief te blijven

Je beseft het niet, maar je wint elke week (misschien zelfs iedere dag). Deze overwinningen bewijzen dat je van waarde bent. Elke keer dat je baas, klant of een vriend(in) je vertelt dat ze leuk vinden op de manier waarop je iets hebt gedaan, moet je dit zien als een overwinning.

Wanneer een collega jou in een vergadering prijst of complimenten geeft over een presentatie die je samenstelt, moet je dit ook beschouwen als een overwinning.

Wanneer je een compliment ontvangt, is het heel verleidelijk om ze als het ware te ontkrachten. Het is daarom belangrijk dat je het tegenovergestelde doet.

Schrijf de complimenten die je krijgt daarom op en lees ze regelmatig op om je zelfbeeld te verbeteren. En het belangrijkst: vier elke vrijdag grote én kleine overwinningen door jezelf te belonen met bijvoorbeeld een glas wijn. Je hebt het verdiend, en dat zul je zo zelf ook snel genoeg realiseren.

4. Help anderen regelmatig

Het is niet moeilijk om de waarde van jezelf te zien als je regelmatig anderen helpt. Hiermee bedoel ik niet dat je de wereld rond moet reizen om humanitaire hulp te bieden. Integendeel, mensen helpen zit in de kleine dingen.

Heb je bijvoorbeeld een medewerker of een familielid onlangs horen vertellen dat zijn/haar auto stuk is gegaan? Bied hen dan eens een lift naar huis. Mensen in je omgeving zullen jou dan enorm waarderen en laten dit ook merken.

Dit heeft een positieve invloed op je eigenwaarde omdat jij je meer gewaardeerd voelt.

Stel jezelf elke dag de vraag: Hoe kan ik mijn beste vriend op een onverwachte manier helpen? Hoe kan ik mijn baas of collega extra assistentie verlenen?

Terwijl je anderen van dienst bent en een reputatie hebt als helper, ga je jouw eigenwaarde snel tegenkomen.

Het onthouden dat alleen jijzelf twijfelt aan je eigenwaarde is het belangrijkst tijdens het proces om jouw zelfbeeld te verbeteren. De kans is groot dat andere mensen jou bewonderen om redenen die jij nog niet wist.

5. Werk aan je zelfvertrouwen

Voor mensen met een negatief zelfbeeld is het heel belangrijk om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het hebben van meer zelfvertrouwen zorgt er namelijk voor dat je:

  • beter presteert.
  • meer voldoening uit het leven haalt.
  • echt jezelf kunt zijn zonder een masker op te hoeven zetten.
  • gelukkig bent met jezelf.
  • uitdagingen durft aan te gaan en deze kan overwinnen.

Meer zelfvertrouwen zorgt er dus voor dat je jouw negatieve zelfbeeld veranderd in een positief zelfbeeld.

Zelfbeeld verbeteren met de e-cursus Blijvend zelfvertrouwen

Mensen met laag zelfbeeld missen het zelfvertrouwen dat ze nodig hebben om vanuit hun eigen kracht te leven.

Zelfvertrouwen is dé basis voor een gelukkig en succesvol leven. Een leven waar je volledig vertrouwd op je eigen capaciteiten. Een fantastisch leven waar je jezelf voor de volle 100% accepteert, precies zoals je bent.

Klinkt dit leven als muziek in de oren?

Bezoek dan eens de website van de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen. Deze online cursus is een praktische cursus voor meer kracht, rust en zelfwaardering.

Ideaal voor mensen die hun zelfbeeld willen verbeteren.

Je krijgt een blijvend en sterk zelfvertrouwen wanneer je alle lessen en oefeningen volgt. Je wordt in dit proces stap voor stap begeleid door een professionele trainer en coach voor een optimaal resultaat.

Wil jij net als duizenden anderen jouw zelfbeeld verbeteren met de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen? Klik dan hier voor meer informatie.

Veel succes!

>