Een sterk en blijvend zelfvertrouwen opbouwen in 5 stappen

Wil je meer zelfvertrouwen opbouwen? Dit is een goed teken, het heeft namelijk aan dat je bewust bent van jouw problemen.

Het bekent ook dat je de verantwoordelijkheid durft te nemen om de dingen in je leven te veranderen zodat je als persoon verder ontwikkeld.

Even voor de duidelijkheid; zelfvertrouwen is een eigenschap die je kunt ontwikkelen. Het is niet alsof je ermee wordt geboren.

Een sterk en blijvend zelfvertrouwen een belangrijke eigenschap die we in ons leven nodig hebben.

Meer voldoening, geluk en succes kan je namelijk alleen krijgen als je volledig in jezelf gelooft dat je wel het vermogen om jouw doelen te bereiken.

Daarom leer je in dit artikel 5 eenvoudige en effectieve stappen om meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Meer zelfvertrouwen opbouwen – online cursus

cursus zelfvertrouwen opbouwen

Jouw gebrek aan zelfvertrouwen is een probleem dat lang genoeg heeft geduurd. Het is tijd om jezelf meer vrijheid, geluk en succes te gunnen.

Durf in jezelf te investeren.

Alleen zo kun je weer vanuit je eigen kracht leven zonder al die twijfels. Zodat je het geloof in je eigen kunnen weer terugvindt.

Het is niet nodig om last te hebben van onzekerheid, verlegenheid, faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Met de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen ontdek je het geheim van een sterk en blijvend zelfvertrouwen.

Stap 1: Accepteer dat zelfvertrouwen een vaardigheid is dat je kunt ontwikkelen

Zelfvertrouwen opbouwen is voor iedereen mogelijk is. De meeste mensen gaan ervan uit dat mensen met zelfvertrouwen worden geboren of dat het een element van iemands persoonlijkheid is (een karaktereigenschap). Maar dit is niet het geval.

Geloof je me niet? Denk dan eens na over de eerste keer dat je ooit in een auto hebt gereden. Je was behoorlijk gespannen toch?

Maar hoe vind je het autorijden nu? Krijg je nog steeds vlinders in je buik als je je veiligheidsgordel omduwt en naar je werk rijdt? Voel je je nog steeds ongerust wanneer je invoegt op de snelweg of wanneer je achteruit moet inparkeren?

Waarschijnlijk niet! Dit komt omdat je de vaardigheid (auto rijden) hebt ontwikkeld; je bent zelfverzekerd in deze vaardigheid. Dit geldt voor elke vaardigheid die je hebt ontwikkeld in je leven.

Zelfvertrouwen is een intern gevoel van zekerheid dat je over de kennis, middelen en vaardigheden beschikt die nodig zijn om een bepaald doel te bereiken.

Niets meer en niets minder. Dit is de reden waarom je moet gaan accepteren dat zelfvertrouwen een vaardigheid is die je kunt ontwikkelen!

2. Doe alsof

In plaats van het eindeloos twijfelen en overdenken en te veel vragen te stellen, doe het gewoon. Onderneem actie.

Mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen zijn bang om dingen aan te pakken.

Maar je kunt niet zelfverzekerd zijn, tenzij je wat ervaring opdoet bij alles waar je zeker van wilt zijn.

Als je doet alsof je al zelfverzekerd bent, zal je verstand dit onbewust gaan geloven. Je verstand gelooft alleen maar wat je het vertelt.

Geloof je niet in deze ‘fake it till you make it mentaliteit’?

Glimlach dan eens terwijl je helemaal niet hoeft te lachen, je zult direct merken dat je wat vrolijker bent. Hetzelfde geldt voor het doen alsof je een voldoende dosis aan zelfvertrouwen hebt.

3. Focus je op het proces, niet op de uitkomst

Wil je zelfvertrouwen opbouwen? Breek dan de verbinding met de toekomst.

Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen is een proces waarbij het belangrijk is dat je meer op het proces zelf dan de uitkomsten moet focussen.

Alles wat je namelijk doet is een leermoment dat jou zelfvertrouwen geeft.

Als je afhankelijk bent aan het idee van hoe de uitkomst eruit ziet, gaat je geest twijfelen en begint het stemmetje in je hoofd te vertellen dat je het niet gaat bereiken.

Waar je energie aan geeft, is waar je aandacht naar toe gaat. Voorkom daarom negatieve gedachten, want dit zorgt alleen maar voor meer resultaten die je niet wil.

Bovendien heb je bij veel dingen de uitkomst niet zelf in de hand. Hierdoor is het denken over een mogelijke toekomst pure tijdvoorspelling is.

Door je te focussen om in je eigen kwaliteiten en eigenschappen te geloven in plaats van het concentreren op mogelijke uitkomsten en resultaten, zal je uiteindelijk resultaten krijgen waarnaar je verlangt.

4. Realiseer dat bepaalde acties voor onzekerheid zorgen

neem niet te veel hooi op je vorkHet lijkt alsof iedereen in de wereld je aanmoedigt om je dromen na te jagen, grote doelen te stellen en zeggen dat je meer projecten moet beginnen.

Maak je geen zorgen, ik ben niet een van die mensen.

Wil jij meer zelfvertrouwen opbouwen, dan moet jij je realiseren dat bepaalde acties ervoor zorgen dat je onzekerder wordt.

Hoewel je nooit bang hoeft te zijn om fouten te maken, is het niet zo dat je teveel hooi op je vork moet nemen.

Als je regelmatig te ambitieuze doelen stelt of onrealistische verwachtingen creëert, dan train je jezelf onbewust om te geloven dat je geen succes kunt bereiken.

Je begrijpt natuurlijk wel dat dit jouw zelfvertrouwen behoorlijk kan aantasten.

Hoewel ik een groot voorstander ben van het stellen van grote doelen, ben ik er ook heilig van overtuigd dat je alleen vooruitgang boekt als je steeds kleine stapjes maakt.

Ik zou je daarom willen aanraden om nieuwe doelen en projecten met een gezonde dosis voorzichtigheid te benaderen. Zo voorkom je teleurstellingen en heb je meer vertrouwen in het behalen van je doelen.

5. Iedereen is op zijn eigen manier leuk en bijzonder

Het is inderdaad een cliché. Maar we zijn allemaal leuk en bijzonder als we geloven dat we dit zijn.

Wat meer in jezelf geloven is dé sleutel tot zelfvertrouwen. De waarheid is dat we allemaal buitengewoon kunnen zijn, ongeacht waar we vandaan komen, onze nationaliteit, de strijd die we hebben doorgemaakt, welke boeken we hebben gelezen of wie onze huidige vrienden zijn.

De mogelijkheid om zelfverzekerd te zijn, bestaat voor ons allemaal. Hopelijk geeft dit je het vertrouwen in jezelf dat je nodig hebt om steviger in je schoenen te staan, want dat kan.

Heb je behoefte aan professionele begeleiding om meer zelfvertrouwen te krijgen? Volg dan de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen! Je moet begrijpen dat het niet nodig is om onzeker te zijn en te blijven… Ontdek daarom hoe jij vandaag nog stap-voor-stap met behulp van deze online cursus meer zelfvertrouwen kunt krijgen.

7 tips voor meer zelfvertrouwen – Gratis e-book!

Wil je nog meer zelfvertrouwen opbouwen? Als je behoefte hebt aan 7 tips die jouw zelfvertrouwen direct een BOOST geven, dan is mijn gratis e-book echt iets voor jou.

Veel succes!

>